ВМРО-ДПМНЕ към Заев: Покажи какъв договор се съгласи да подпишеш в София

  • 21 юни 2017 17:42

  • 12168
  • 5
ВМРО-ДПМНЕ към Заев: Покажи какъв договор се съгласи да подпишеш в София
© Булфото

ВМРО-ДПМНЕ излезе с остра реакция по повод изявленията, които Зоран Заев направи вчера в София.

От партията на бившия македонски премиер Никола Груевски настояват да видят това, което Заев е договорил у нас, както и да бъде оповестено съдържанието на договора, който се е съгласил да подпише. Политическата позиция е публикувана на интернет страница на ВМРО-ДПМНЕ от името на доскорошния председател на парламента Трайко Веляноски. „ВМРО-ДПМНЕ винаги е настоявало за развитието на доборосъседски отношения, които подразбират взаимно уважение и подкрепа, като тази позиция сме я имали и ще я имаме и към България, и към Гърция, и към останалите съседи“, посочва Веляновски.

ВМРО-ДПМНЕ изразяват тревога от думите на Зоран Заев, изречени на съвместната пресконференция с премиера Борисов, че „Македония затваря една глава от своята история, глава на национализъм и омраза“. „Коя е тази история на омраза и национализъм, която е провеждал македонският народ“, питат от партията и посочват, че „македонецът никога не е бил националист и привърженик на омразата“.

В текста, разпространен от основната опозиционна партия в Македония, се изразява загриженост за „непрозрачността и лекотата“, с която Заев е пристъпил към един изключително сериозен въпрос, какъвто е сключването на договора с България. „Този въпрос опира да идентичността и историята на македонския народ и крайно безотговорно е той да се дискутира на обикновена пресконференция и да се обяви подписване на договор, който е работен от експерти дълго време и който съдържа много открити въпроси, по които двете страни не можеха да намерят общ език“, посочват от партията на Груевски.

„Поведението на България е разбираемо, защото тя има свои интереси и затова ги защитава и застъпва, но това, което не може да се приеме е, че Зоран Заев сам се нагърбва да решава теми, които са от национален интерес“, посочват от формацията на Груевски.

Те са и против повдигането на темата за общата история, която „винаги е била една от най-големите пречки за подписване на договор със съседна България“. „Етногенезисът на македонския народ е самостоятелен и затова е изключително опасно да се говори за обща история“, заявяват от организацията.

От ВМРО-ДПМНЕ разкриват също , че в договора за добросъседство с България съществуват още много спорни въпроси, като се започне от промяната с учебниците и се стигне до отбелязването на определени празници.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
12168 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Знайко

2017.07.09 | 15:13

5
Удбашите газ шорат. Немогат да се примирят че колелото се върти и идва ново време.
?

2017.07.09 | 15:13

4
Чистокръвни българи са, а ни мразят и казват,че са отделен народ. Всеки историк ще каже и може да докаже,че това е вярно. Явно дългосрочната политика водена в тази насока дава добри резултати.

2017.07.04 | 23:00

2
прави са, нямаме обща история. Има българска и гръцка история, която македонците крадат. Има и български продажни политици, които казват, че историята ни е обща. Самуил е български и само български цар, доказано е от всички историци, само македонците твърдят твърдят друго. Не
До 1

2017.07.04 | 23:00

3
Не съм съгласен. Ако признаят общата история си признават, че са българи. Няма как два народа да имат обща история и да нямат общи корени. Така както са Румъния и Молдова, Гърция и Кипър. Не виждам проблем в това.
ЪХ

2017.07.04 | 23:00

1
ако македонците са българи , то това са наи тъпите българи по тези краища

Добави коментар

Водещи новини