Представиха добрите примери за управление на индустриални сгради в Тютюневия град

  • 21 юни 2017 14:16

  • 931
  • 0
Представиха добрите примери за управление на индустриални сгради в Тютюневия град
©

Kултурното наследство, както материално, така и нематериално, е ценен ресурс за икономически растеж, заетост и социално развитие, както и двигател за културните и творческите индустрии.

Това бе една от основните тези на дискусията за Индустриалната археология - Живият град в контекста на съвременните концепции за културно наследство в Пловдив по инициатива на Фондация „Пловдив 2019”. Домакин на събитието бе водещата инвестиционната компания Галакси Инвестмънт Груп. За първи път инвеститор от Тютюневия град отваря вратите си за подобен форум. „Виждаме, че Пловдив все повече се откроява като център както за правене на бизнес, така и за изкуство и култура. Затова сме убедени, че всяка компания, избрала да работи тук трябва да се ангажира към предизвикателствата на града и да помага с каквото може за развитието му. Нашето културно наследство и начинът, по който го съхраняваме и му придаваме стойност, са основни фактори при определянето на Пловдив и неговата привлекателност като място за живеене, работа и посещение”, коментираха от компанията-домакин. Галакси Инвестмънт Груп е лидер в разработването и управлението на проекти в сферата на недвижимите имоти. Последната й инвестиция Офис Парк Пловдив се превърна в дом за водещи аутсорсинг компании в града под тепетата и продължава да привлича инвеститори.

Всяко инвестирано евро в развитието на материалното и/или нематериалното културно наследство води печалба от приблизително 20 евро, споделиха още от екипа на фондацията. Те представиха инициативата „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ и „Тютюневият град“, като един от водещите проекти в програмата. По време на събитието италианският археолог и културен мениджър от Италия Емануеле Курти даде успешни примери за експлоатиране на стари индустриални сгради. Например в Рим неизползвана станция на гара е превърната в съвременен пазар за местни продукти и ресторанти; изоставена обществена библиотека от Болоня е върната към нов живот, а неизползваем киносалон в Милано събира туристи и гости на града. В град Скио фабрика за платове се използва за модерни офиси, за жилища и за провеждане на изложения и събития.

Последвайте канала на

Novini.bg
931 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини