"Воля": Искаме цялата истина за заразената с уран вода

  • 21 юни 2017 12:10

  • 2431
  • 2
"Воля": Искаме цялата истина за заразената с уран вода
© Воля, пресцентър

Имаме съмнения за укриване на информация за водата в Хасково от структури на изпълнителната власт, по-точно от Басейнова дирекция към МОСВ. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ВОЛЯ Андон Дончев и член на Временната комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейната вода на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите.

Народният представител каза още, че ВОЛЯ настоява в кратки срокове цялата истина за качеството на водата в Хасково да излезе наяве и да се намери адекватно управленско решение на проблема, защото той засяга здравето и живота на хората в региона.

„Разтревожени сме от протакането и губенето на прекалено много време в установяването на фактите, вместо във взимането на мерки за излизане от ситуацията. Случаят е тест за институциите дали наистина могат да се грижат за хората или ще продължат да демонстрират нехайство“, каза Дончев.

Дончев коментира още, че пристигналото днес в НС писмо от главния прокурор Сотир Цацаров по темата потвърждава тезата на ВОЛЯ за укриване на информация, тъй като в него се посочва че Басейнова дирекция е разполагала с данни за наличието на уран във водата още от 2010 година.

ВОЛЯ подкрепи коригирания срок за работата на комисията от 28 октомври на 30 септември 2017 г., но с уточнението тя да получи пълна информация по случая и да излезе с решение на проблема във възможно най-кратък срок. ВОЛЯ настоява виновните държавни служители за забавяне и укриване на информация да понесат отговорност.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2431 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.06.21 | 21:29

2
А защо във Варна, вече 3 години се продава само йодирана сол? Какво е нивото на радиация?
hayabusa

2017.06.21 | 12:17

1
пихте ли кафе с убвата елена :Д

Добави коментар

Водещи новини