Мая Манолова: Насилието над деца няма работно време и почивен ден (видео)

  • 21 юни 2017 11:54

  • 2780
  • 1
Мая Манолова: Насилието над деца няма работно време и почивен ден (видео)
© Булфото

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на заедно с неправителствени организации са провели анкета за агресията сред деца и насилието над подрастващите, стана ясно по време на кръгла маса, предаде репортер на Novini.bg

Проучването е проведено сред 766 деца, като 41% от гласувалите са заявили, че не са били обект на агресия. Останалата част са казали, че са ставали обект на агресия на улицата, в училище и вкъщи.

Проблемът с насилието сред деца и подрастващи е много тревожен. Насилието няма работно време, то не се случва от 8 до 17 ч., не почива в събота и неделя. Затова трябва всички институции да се синхронизират и да обслужват нуждаещите се по всяко едно време, отбеляза Манолова.

Също така омбудсманът алармира, че най-вероятно броят на пострадалите е по-голям от официалната статистика, тъй като не всеки, който е станал жертва на насилие подава жалба. Подадените жалби за 2015 г. са 1839, като за 2016 г. броят им е приблизително същият, уточни тя.

Да се създаде национална коалиция срещу насилието и телесните наказания над деца, в която да се включат неправителствени организации, родители, училището и специалисти, предложи омбудсманът. Според Манолова коалицията трябва да има за цел да предложи законодателни промени срещу насилието и телесните наказания и да създаде атмосфера на нетърпимост към подобни прояви. Промените трябва да забранят насилието и то да бъде ясно дефинирано.

По време на кръглата маса стана ясно, че най-много случаи на насилие има в домашна среда, а голяма част от потърпевшите се притесняват да подадат жалба, защото когато се върнат обратно вкъщи, ще понесат наказание от насилника, който в случая е близък роднина.

Според Манолова проблемът с телесните наказания срещу деца се корени от много години. Омбудсманът наблегна на факта, че дори имаме поговорки по темата, като например "Дете се целува само докато спи", "Бий детето, докато е малко", "Който жали пръчка, не жали детето".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2780 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
hayabusa

2017.06.21 | 12:06

1
корнелия и мая са различни характери,едното приема всякакви предложения другото пък не,то предпочита да се разберат кат мъже :Д

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини