Ботаническите градини на Софийския университет честват 125 г. от своето основаване

  • 21 юни 2017 09:48

  • 2018
  • 0
Ботаническите градини на Софийския университет честват 125 г. от своето основаване
© ubg-bg.com

Ботаническите градини на Софийския университет "Св. Климент Охридски" честват днес 125 години от своето основаване, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Ботаническата градина на СУ в София е създадена през 1892 г. от първия български професор по ботаника - д-р Стефан Георгиев /1859-1900/. Тогава, при откриването на Ботаническата градина, е бил засаден летен дъб.

С водосвет и с поднасяне на венци пред паметника на основателя на Ботаническата градина в София - д-р Стефан Георгиев, днес в 17.00 часа ще започне тържеството по повод на годишнината. Гости на празника ще бъдат представители на академичната общност и преподаватели от Софийския университет, както и преподаватели от други университети и учени от БАН.

Три са ботаническите градини на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - в София, във Варна и в Балчик. Те са създадени по различно време, имат различен облик и специфика, но основната им задача е свързана с разширяването на познанията за растителното царство и за опазването на застрашените растителни видове.

Ботаническите градини на СУ членуват в Световния съвет на Ботаническите градини /BGCI/, в Консорциума на Европейските ботанически градини /EBGC/, в Образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини /EBGEN/ и участват със своите колекции в обмена на семена с ботанически градини от цял свят.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2018 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини