Медицинският университет в Плевен ще бъде домакин на Европейския конгрес по роботизирана хирургия

  • 20 юни 2017 16:42

  • 5481
  • 0
Медицинският университет в Плевен ще бъде домакин на Европейския конгрес по роботизирана хирургия
© Pixabay

Медицинският университет в Плевен ще бъде домакин на Европейския конгрес по роботизирана хирургия през 2019 г. Това съобщиха за БТА от висшето училище.

Решението е взето на 9-ия годишен Европейски конгрес в Лил /Франция/. Форумът с домакинството на България ще бъде организиран през септември 2019 г. в София от Плевенския университет.

Спечелването на домакинството на такъв значим научен форум е признание за екипа, аргументирал кандидатурата - чл.-кор. проф. Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов. Двамата хирурзи първи въвеждат и развиват роботизираната хирургия и телемедицината в клиничната практика и в обучението от 2008 г. досега в Източна Европа и в България.

През септември 2019 г., под егидата на университета в Плевен и Българската асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия, София ще се превърне в столица на роботиката и високите технологии в медицината, посрещайки световните имена в тази сфера.

Европейският форум в българската столица ще премине под мотото Beyond the Borders ("Отвъд границите"). То може да се тълкува, на първо място, като разширяване на границите на Европейската асоциация по роботика чрез присъединяване на хирурзи от Източна Европа; на второ място, привличане на млади медицински специалисти и студенти към идеята за прилагане на роботизирана хирургия, и на трето място - разширяване на границите на стандартната хирургия чрез въвеждане на нови технологии и роботизирани системи в клиничната практика, се посочва в съобщението на университета в Плевен.

Последвайте канала на

БТА
5481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини