Цената на газа може да скочи с още 1%

  • 20 юни 2017 14:07

  • 945
  • 0
Цената на газа може да скочи с още 1%
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Българската енергийна система страда от тежко наследство от редица дългосрочни договори. Това е основният препъникамък, който забавя процесът на либерализацията.

За предаването „12+3“ председателят на Българският енергиен форум Иван Хиновски, според когото трябва да се намери механизъм за трансформиране на дългосрочните договори с високи изкупни цени. Необходим е и адекватен законодателен механизъм за разрешаване на въпроса с енергийната бедност особено в преходния период при либерализацията, когато се очакват и пикове в цените

"Искам да разсея това грешно очакване, че в бъдеще, видите ли, при либерализацията цените ще започнат да падат. Световна тенденция е цените на електроенергията бавно да се повишават в съответствие с инфлационните индекси на тези страни. Това не е нещо, което да е странно. И в България също ще се случи, както расте цената на услуги, на средни заплати", заяви  Хиновски.

Експертът коментира и несъвършенствата на свободния пазар у нас, като например това, че цената на тока е еднаква за всичките 365 дни на годината: "Това, че има странни ценови структури е вследствие на този все пак сравнително малък пазар. Имайте предвид, че ние нямаме развит свободен пазар. Втората причина е в това, че на търговците на електроенергия, респективно на потребителите на свободния пазар, им се налага да заплащат така наречената такса "задължение към обществото", което на регулирания пазар, примерно, го няма и се получават аномалии. Всичко това нещо ще приключи, този процес ще бъде завършен, когато се постигне пълната либерализация, тоест, няма дългосрочни договори с високи цени".

Хиновски очаква покачване на цената на газа с още 1% до края на годината. Според експерта, развитието на технологиите предполага, че и Енергийната стратегия трябва да се актуализира на известен период от време.

Предложеното от КЕВР увеличение на цената на тока с 2% би довело до по-добра ликвидност на някои енергийни дружества, но и би оказало натиск върху инфлационните процеси в страната. Ниският процент на увеличение обаче „влияе негативно върху икономиката на НЕК“, която продължава да трупа загуби, категоричен е експертът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини