77-годишна жена даде 5400 лева и златни накити на телефонни измамници

  • 20 юни 2017 13:22

  • 4461
  • 0
77-годишна жена даде 5400 лева и златни накити на телефонни измамници
©

Самотно живееща 77-годишна от село Габровница в община Монтана е дала вчера 5400 лева и 6 златни монети на телефонни измамници, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Към 14 часа на стационарния телефон на жената се обадил непознат, който се представил за служител на полицията. Той поискал съдействие за залавяне на група телефонни измамници, които знаят нейния телефон и скоро ще й се обадят да поискат пари. За целта тя трябвало да остави всичките си налични пари и ценности на уговорено място и да изчака "завършването на операцията", след което щели да й ги върнат обратно. Минути след първото обаждане последвало и второ, при което непознат поискал пари от възрастната жена. Тя повярвала и на двете обаждания и тръгнала с първия автобус до Монтана, за да изтегли пари от банка. Събрала общо 5400 лева и 6 златни монети /тип пендари/ и ги оставила но контейнер на улица "Раковска" в областния град. След това се прибрала в Габровница и чакала обаждане. Понеже минали няколко часа и никой не й позвънил, тя ке обадила в полицията и разбрала, че е измамена.

От началото на този година в Монтана са регистрирани над 50 подобни телефонни измами. При една от тях жертвата пътува до София, за да остави 30 000 лева до контейнер за смет, а при друга пътува до Плевен и остави 23 000 лева и златни накити. През този месец бяха дадени суми от 13 000 лева и 10 000 лева. При повечето от случаите бяха дадени между 5000 и 10 000 лева. Още преди две години Областната дирекция на МВР разработи и напечата листовки с указания как хората да се пазят от измами по телефона.

Листовките бяха разпространени чрез кварталните полицейски инспектори в града и чрез кметовете в селата на региона. В тях пише в никакъв случай да не се дават пари на непознати, да не се оставят извън дома и т.н., а винаги да се звъни в полицията за проверка на обаждането. Въпреки това измамите в региона не спират и често пъти жертвите дават последните си спестявания на измамниците. Според полицията случаите вероятно са повече, но при всеки от тях пострадалите звънят, за да кажат, че са станали жертва на измама.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4461 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини