Петкова обсъди с шефа "Росатом" реализирацията на оборудването на АЕЦ „Белене“ (снимки)

  • 20 юни 2017 12:30

  • 3330
  • 0
Петкова обсъди с шефа "Росатом" реализирацията на оборудването на АЕЦ „Белене“ (снимки)
© Министерство на енергетика

В рамките на деветия Международен форум „Атомекспо“ българският енергиен министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по се срещна с генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“ Алексей Ликхачов. Традиционно форумът се провежда в руската столица Москва. По време на разговора бе отбелязано ползотворното сътрудничество между двете страни през годините в сферата на ядрената енергетика.

„След като миналата година с общи усилия разрешихме казуса след постановеното арбитражно решение за АЕЦ „Белене“, следващата важна стъпка пред нас е свързана с възможността за реализация на произведеното за проекта оборудване“, подчерта министър Петкова.

„Страната ни следва да се съобрази и с произтичащите от парижкото споразумение изисквания за намаляване на вредните емисии. Въпреки, че ще настояваме пред ЕК за дерогация, ще се наложи да преосмислим енергийната си стратегия“, каза още тя.

По думите й основната цел на правителството в енергийната сфера е гарантиране на енергийната сигурност.  Пред Ликхачов Петкова изложи плановете на българската страна да отдели пасивите и активите по проекта „Белене“ в отделна проекта компания, която да бъде предложена за приватизация.

Сн. МЕ

По думите й, освен с изградена площадка, част от съпътстващата инфраструктура и произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“, България разполага и с технически отлично подготвени експерти. В случай, че в рамките на подобна процедура не бъде намерен стратегически инвеститор, разглеждаме и възможността част от оборудването за „Белене“ да се реализира на площадката на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза още Петкова. От страна на „Росатом“ бе проявен интерес да участват в евентуална реализация на проекта като строител.

В рамките на форума министър Петкова се срещна и с генералния директор на „Русатом сервиз“ и ръководител на проекта за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ Евгений Салков. Двамата припомниха успешното приключване на дейностите по модернизация на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Министър Петкова изрази увереност, че съвместната работа между експертите на АЕЦ „Козлодуй“ и на „Росатом“ ще завърши успешно и по отношение на дейностите за удължаване живота на 6-ти блок на българската атомна централа. Дейностите се изпълняват в заложените срокове и обеми, категорична бе Петкова.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
3330 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини