Вече действа промяната при използването на рецептурни книжки

  • 20 юни 2017 10:19

  • 7177
  • 2
Вече действа промяната при използването на рецептурни книжки
© Gettyimages

От следващия месец се въвеждат нови правила за рецептурните книжки, с които пациентите взимат лекарства от Здравната каса. Новото изискване е разпечатаните рецепти към книжката да не надвишават броя на страниците ѝ.

Досега личните лекари разпечатваха листа с изписаните лекарства на компютър и ги прикрепваха в края на здравната книжка. Това, обаче затрудняваше аптекарите при отчитане, защото всички събрани рецепти се събираха накуп в книжката, а сега вече ще се лепят по страниците ѝ, съобщава БНТ.

Фармацевт припомня как бе до сега. "Първо трябваше болният да си закупи рецептурна книжка, да отиде при личния лекар, да нанесе данните т.е. диагноза всичко, след което отива в здравната каса заверява книжката и от нататък тя е валидна и могат да бъдат изписване рецепти по нея. Новата методика ще въведе едни по-добър порядък при издаване на книжките", смята Дмитрий Тюлеков.

Промяната е записана в новия рамков договор и предвижда рецептурните книжки да не надвишават повече от 16 страници, какъвто е и техният брой в момента.

"Така, ако е само с едно заболяване, пациентът ще има по-дълго време, ще може да ползва книжката. Който е с повече за по-късо време, по-бързо ще се използва. Тези с повечето заболявания ще им се налага по-често да си взимат книжки", допълва фармацевтът.

Има гратисен период до първи юли, след първи юли няма да се разрешава повече от 16 стр. да се заверява и с нея да се изпълняват рецептите за лечение на пациенти. Здравните книжки на пациентите вече ще се издават само от Здравната каса, а не както досега – от личния лекар.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7177 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.06.22 | 17:14

2
педали от ЗДРАВНАТА КАСА ,АЗ ПИЯ ДНЕВНО ПО 18 ЛЕКАРСТВА ..ЗА КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕМИ СТИГНЕ ВАШАТА 16 СТРАНИЧКИ РЕЦЕПТУРНА КНИЖКА ..ДА ВИ ГО ТУРНА...

2017.06.21 | 16:52

1
мрете гадовеее гейбери най-милото да ви умре

Добави коментар

Водещи новини