Бежанската криза постави Европа пред изпитание

  • 20 юни 2017 08:59

  • 7420
  • 4
Бежанската криза постави Европа пред изпитание
© Pixabay

Светът преживява най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам. Тя поставя на изпитание Европа. На този фон сме свидетели на засилващи се антиимигрантски настроения.

Тази година са регистрирани рекорден брой хора, бягащи от война и бедност и идващи в Европа по суша и море.

Почти 300 000 души са прекосили Средиземно море тази година, а 2373 мигранти и бежанци са загинали при опит да достигнат Европа - с почти 300 повече, отколкото през същия период на миналата година, показват данни на Международната организация по миграция (МОМ). Данните бяха изнесени в навечерието на Международния ден на бежанците.

Понятията "бежанец", "търсещ убежище човек" и "мигрант" често се използват взаимозаменяемо за описание на преместващи се хора, но има съществени различия.

Бежанец

Според ООН бежанецът е човек, който е напуснал своята страна поради страх от преследване заради раса, националност, принадлежност към конкретна социална група или политическо мнение. Бежанците не се ползват със защита от своята държава. Възможно е собственото им правителство да ги заплашва с преследване.

Признаването за бежанец осигурява защита съгласно международните правни норми, най-вече конвенцията на ООН за бежанците от 1951 г., и подкрепа от Върховния комисариат на ООН за бежанците с храна, подслон и безопасност.

Бежанците имат три възможности: репатриране в страната, откъдето са избягали; интегриране в страната домакин; или преселване в друга страна.

По оценка на ООН в края на 2014 г. по света е имало 19,5 милиона бежанци - с около 2,9 милиона повече, отколкото през 2013 г. Броят на принудително разселените хора е бил 59,5 милиона, като 38,2 милиона са били разселени в своите страни - известни като вътрешно разселени хора, а търсещите убежище са били 1,8 милиона.

Търсещ убежище човек

Търсещият убежище е някой, който се стреми да получи статут на бежанец. Тези хора бягат от своята страна, търсейки международна защита. Онези, за които бъде преценено, че нито са бежанци, нито имат нужда от някаква форма на международна защита, могат да бъдат върнати в родните си страни.

Мигрант

Мигрантите и бежанците често пътуват по един и същ начин, но мигрантите решават да напуснат своята страна по причини, които не са свързани с преследване. Те може да искат да учат в чужбина, да се съберат със семейството си или да подобрят своите бъдещи икономически перспективи и тези на семействата си. Мигрантът продължава да се ползва от защитата на собственото си правителство, дори когато е в чужбина.

Бежанците трябва да се преместят, за да спасят живота си или да запазят своята свобода, докато при мигрантите това не е така.

Незаконен имигрант

Незаконният имигрант често е някой, който пристига в дадена страна със законна виза, но остава след изтичане на срока на тази виза. Търсещите убежище хора могат да станат незаконни имигранти, ако искането им за бежански статут не бъде одобрено и те останат в страната домакин.

Икономически мигранти

Мигрантите и бежанците често пътуват по един и същ начин, но икономическите мигранти решават да напуснат страната си, за да подобрят своите бъдещи икономически перспективи и тези на семействата си. Бежанците трябва да се преместят, за да спасят живота си или да запазят своята свобода.

Мнозинството от европейците смятат, че притокът на бежанци в Европа увеличава рисковете от атентати. Все повече европейци смятат, че културното и етническото многообразие е нещо лошо за техните страни. На този фон зачестилите самоубийствени нападения подхранват негативизма и омразата към различните.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7420 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ъ?

2017.07.07 | 21:03

2
Това на снимката е контра образ на реалността. Миграцията е от икономически мигранти предимно мъже от африка и близкия изток със смарфони и МП3 плйъри, които имат и възможност да платят около 2000 евро на трафиканти за да ги прекарат през границите.
ha - Do Ь

2017.07.08 | 00:40

4
Погледни знамето на ръкава и ще разбереш КОЙ ни ги праща и дундурка...
дуци

2017.07.08 | 00:40

3
Стига сте лъгали с тия бежанци и мигранти хората не са прости , да се махат от нашите земи ясно???
алекс2

2017.07.07 | 21:03

1
Умрем да хрантутим черни-лки !Нема ли некъв Райд за тия !

Добави коментар

Водещи новини