Саудитска Арабия е задържала трима ирански елитни военни в Персийския залив

  • 19 юни 2017 20:54

  • 2663
  • 2
Саудитска Арабия е задържала трима ирански елитни военни в Персийския залив
© GettyImages/Gulliver

Саудитска Арабия е задържала трима ирански елитни военни в Персийския залив, предаде Ройтерс, като се позова на комюнике на саудитското министерство на информацията.

Те се намирали на лодка, която била прехваната от саудитските военноморски сили, докато се приближавала в петък до саудитското петролното находище Марджан.

Задържаните са военни от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция - елитна иранска военна част. Те са разпитвани от саудитските власти.
В съобщението се казва още, че лодката е била един от трите прехванати от саудитските власти ирански плавателни съдове. Останалите два избягали.

В събота Иран съобщи, че ирански рибар е бил убит от саудитската брегова охрана, която обвинила неговия кораб, че е навлязъл в териториални води на кралството.

Два ирански риболовни кораба са се отклони от курса си заради вълнение, каза представител на иранското министерство на вътрешните работи. Той подчерта, че саудитската брегова охрана не е имала право да стреля по цивилните плавателни съдове, и допълни, че се проверява дали те наистина са навлезли в териториални води на кралството.

Шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия са основни съперници в Близкия изток. Двете големи регионални сили подкрепят враждуващи страни в редица конфликти, включително в Сирия и Йемен.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2663 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Боже

2017.06.27 | 09:55

1
какви съперници? Иран ще смаже циганите араби за броени дни. Проблема да не го направи са сащ, които пазят терористите.
бацетоГо

2017.06.27 | 09:55

2
Ти да не мислиш,че Иран не са терористи. Викаш си те са с Русия занчи са славяни :D Че те тия са измислили тероризма. А половината харашоици са мюслита.

Добави коментар

Водещи новини