Правят шампанското за заведенията в кочини, баровете пробутват бутилката по 300 лева

  • 19 юни 2017 07:52

  • 24595
  • 5
Правят шампанското за заведенията в кочини, баровете пробутват бутилката по 300 лева
© Pixabay

Газирано вино, познато с името на едноименната напитка шампанско, се прави в кочини край Пловдив, съобщава „Монитор“.

Проверка показа, че в помещения на изоставени свинеферми се бутилират стотици шишета на ден, които поемат към курортите и скъпите заведения в столицата, където бройката се продава за поне 300 лева.

Поредната импровизирана фабрика била разбита преди три дни в района на Перущица, където в помещенията, в които до скоро са били гледани животни са открити 45 литра етилов алкохол в пластмасови съдове. В друга стая пък имало огромен бидон от 600 литра, който също бил пълен със заготовката за газирано вино. Оказало се, че нелегитимният производител ползвал етиловия алкохол, който разреждал с вода и ароматизатори, за да се получи близък до шампанското вкус. След това напитката била газирана с „кислородни патрони“ и бутилирана.

Част от готовата продукция била открита в съседно помещение. Там имало 1765 бутилки без никакви документи за платен акциз и бандероли. По думите на експерти направата на шампанско менте никак не представлявала сложен процес. За начало трябвало да се набавят празни бутилки. Те се изкупували от заведенията, където кръчмарите ги търгували между 50 стотинки и лев за бройката. Най-предпочитани били френските марки, които пълни в оригинал стрували над 300 лева за шише.

Фалшификаторите държали целостта на етикета да е запазена, тъй като той бил най-трудното нещо за копиране при ментето. Шампанското от една от най-скъпите марки на родния пазар пък например имало етикет от специална хартия, която ценителите на тази напитка разпознавали само с допир. Ако случайно обаче той е разкъсан, то нелегалните производители имали решение и за това. Те имали богат набор от хартии, които наподобявали оригинала. Тапите, фолиото и специалните телчета, които държат капачките на място, се правели в домашни фабрики с евтини и широкоразпространени машини. Най-лесното според производителите била направата на самата течност. Тя се получава от чиста вода, винена есенция, алкохол и машина за газиране.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
24595 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
123

2017.06.23 | 23:38

5
Евала
holandeca

2017.06.23 | 23:38

4
нема спира туъ готин шампан......по цела вечер сам пиан...

2017.06.23 | 23:38

3
Така е при седесар-костовизма.
Коста

2017.06.23 | 23:38

2
И сега, ако някой каже, че са нямали закрила на местно ниво - полиция, данъчни, община ще си изкриви душата!Няма невинни, всички са в кюпа!
Гост

2017.06.23 | 23:38

1
За прасетата по морето къде да се прави шампанско? - в кочина разбира се !

Добави коментар

Водещи новини