Кметът на Лондон: Пожарът в Гренфел тауър можеше да бъде избегнат

  • 18 юни 2017 21:00

  • 5800
  • 3
Кметът на Лондон: Пожарът в Гренфел тауър можеше да бъде избегнат
© gettyimages

Пожарът в жилищния блок Гренфел тауър в Лондон е причинен от поредица грешки и нехайство бедствие, което е можело да бъде избегнато, заяви днес кметът на британската столица Садик Хан, цитиран от АФП след църковна служба в памет на жертвите.

Тази трагедия е следствие от грешки и небрежност, допуснати от политически ръководители, от кметството на квартала и правителството, каза той. Пожарът, лумнал по все още неясни причини в нощта срещу сряда в блок със жилища за социално слаби в Западен Лондон, отне живота на 30 души, а вероятно и на още 28, които остават в неизвестност, както сочат данните на полицията от вчера.

Значителният брой жертви разгневи оцелелите и близките на жертвите, които обвиняват местните власти, че не са се вслушали в предупрежденията, че сградата не е безопасна. Много от обитателите подавали сигнали, че в нея няма аварийни изходи, пожарогасители и аларми за пожар.

"Местната общност има усещането, че с нея се отнасят зле, тъй като част от хората са много бедни", подчерта лондонският кмет.

В публикация, поместена днес във в. "Обзървър" Хан отбелязва, че е от ключово значение да се установи цялата истина за случилото е да се изясни дали са били пренебрегнати предупреждения. Ние сме в дълг към жертвите. Трябва да направим така, че семействата им да получат адекватна грижа и случилото се никога да не се повтори, заяви кметът.

Министър-председателят Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в, обвинена в липса на съчувствие и критикувана, че е стояла на разстояние от гневните обитатели на изпепелената сграда при посещението си там по-рано през седмицата, вчера каза, че мерките за справяне с бедствието "не са били достатъчно добри". Както Мей, така и министрите й, заявиха, че ще направят всичко възможно да помогнат на хората, останали без подслон, и да се гарантира, че други многоетажни сгради, обитавани обикновено от по-бедни жители, са проверени и безопасни

В 11 часа местно време (13 българско) утре британците ще запазят минута мълчание в памет на жертвите. Пожарът, шокирал дълбоко общественото мнение във Великобритания, предизвика широко движение на солидарност.

Последвайте канала на

БТА
5800 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
да

2017.06.19 | 12:34

2
Кмет на единя от двата емблематични за цивилизацията града - Лондон!Вторият е Париж! Франсета, пазете си емблемите, да не ви управляват същества от друга вяра, друга кръв, друг геном. Те чувстват, какво са. Хан наскоро каза като лудата празна утроба Меркел, че в големите градо
да

2017.06.19 | 12:35

3
ве се случват такива неща. Това доказва само, че не са стигнали еволюционното ниво...
Седик Посран

2017.06.19 | 12:27

1
Гнусен мръсен циганин.

Добави коментар

Водещи новини