Броят на студентите намалява, отчете образователният министър

  • 16 юни 2017 18:34

  • 6014
  • 6
Броят на студентите намалява, отчете образователният министър
© Булфото (Архив)

Един от приоритетите ми като министър е развитието и задържането на младите преподаватели във висшите училища, заяви днес министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 на заседание на Съвета на ректорите в Пловдив.

По думите му това трябва да се случи паралелно с промяната на модела на финансиране на висшите училища, в контекста на управлението им, както и на реформите, които Министерството на образованието и науката прави в тази сфера. Това е една от мерките, чрез които младите преподаватели ще бъдат задържани по-дълго в българската образователна система. Министър Вълчев посочи, че останалите му приоритети в сферата на висшето образование ще бъдат свързани със стратегическите предизвикателства, пред които са изправени висшите училища - преструктуриране и адаптиране на системата към работа с по-малко студенти и към промените в пазара на труда.

Той поиска до края на октомври университетските ръководства да изготвят своя визия за развитие през следващите 10-15 г. Министърът обясни, че значителното намаление на студенти в последните три години изправя висшите училища пред предизвикателството да намерят и развият най-добрите си направления. „Университетите трябва да оптимизират профилите си, да се съсредоточат върху професионалните си направления с най-висока оценка за качество и най-голяма реализация на пазара на труда. Системата ще се адаптира за работа с по-малко студенти“, заяви Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 и допълни, че не е задължително да се закриват университети. Почти всички имат силни професионални направления, чиито кадри са традиционно търсени от работодателите. В същото време всички висши училища в последните 20 г. са започнали да обучават по неприсъщи за тях специалности.

Председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев изрази благодарност към министъра, че е отворен за съвместна работа по проблемите на висшето образование. Министър Вълчев пък увери, че ще продължи диалога с ректорите по реформите, свързани със Стратегията за развитие на висшето образование и Закона за развитие на академичния състав.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
6014 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
someone

2017.06.22 | 09:19

6
нормално с този демографски срив след 10 години няма и въобще да има.
Декан

2017.06.22 | 09:19

5
Нормално,Българчетата са в чужбина,а Циганорите не учат,само се Хрантутят с помощи!!!!НИЩО НОВО И УЧУДВАЩО!!!
Георгиева

2017.06.22 | 09:19

4
Скоро ще започнат да закриват университети, както закриват училища и сградите ще пустеят, но за циганите ще е добре!

2017.06.18 | 08:25

1
В България да си студент е скрита форма на безработица.Видяхте как се взимат изпити и как учат в едни от уж реномираните и най желани университети
Хмм

2017.06.18 | 10:48

3
Нещо се бъркате. УНСС е желан от всички ученици със слаб успех. Всеки един ученик, знае, че може да влезе в УНСС и обикновено това е последният вариант! А, както може би знаете в общонационален план, имаме много ученици, които имат висок успех, няма да коментирам защо, но не мог
hayabusa

2017.06.18 | 08:25

2
аз ли съм това или не съм....не-не това е просто сън :Д

Добави коментар

Водещи новини