До Деветашката пещера вече има паркинг

  • 16 юни 2017 17:12

  • 5153
  • 2
До Деветашката пещера вече има паркинг
© Община Ловеч

Посетителите на Деветашката пещера вече могат да ползват добре оформен паркинг с твърдо покритие, съобщават от общинската администрация.

Пространството позволява да спират и по-големи пътнически автобуси, така че екскурзиантите да могат спокойно да паркират близо до пещерата. Планирано е поставяне на система за таксуване и регулиране на достъпа на посетители. Достъпът ще се регулира от масивен турникет за монтаж на открито с еднопосочно управление във входяща посока.

Посетителите ще могат да преминават през турникета само ако имат предварително закупени валидни билети с баркод. До турникета ще има монтирана врата за преминаване на инвалиди и майки с детски колички.

Дължината на Деветашката пещера е 2442 метра, площта - 20 400 кв. метра, а височината - 60 метра. На около 40 метра навътре от входа има просторна зала с площ 2400 кв. м. В пещерата има два клона, през единия от които протича рекичка, а другият е сух и топъл. Има сталактити и сталагмити. Сводовете на входа са внушителни.

При разкопки от Регионалния исторически музей в Ловеч са открити интересни археологическите находки. Пещерата е известна и с многообразието от обитатели, тук живее голяма колония от прилепи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5153 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
NoU

2017.06.16 | 17:38

2
Нека обсирането започне с пълна сила !
hayabusa

2017.06.16 | 17:21

1
аз съм и пещерняк и пущиняк и на живота яко отдалса :Д

Добави коментар

Водещи новини