Европол: Ислямистките терористи може да атакуват в Европа и с дронове с експлозиви

  • 15 юни 2017 20:45

  • 9670
  • 0
Европол: Ислямистките терористи може да атакуват в Европа и с дронове с експлозиви
© Pixabay

Европейският съюз е подложен на "безпрецедентна форма" на тероризъм през последните две години, отчете Европейската полицейска агенция (Европол), цитира Асошиейтед прес.

В публикуван днес доклад Европол предупреждава, че една от основните заплахи е възможността терористите да използват експлозиви като тези, с които воюват в Сирия и Ирак. "Тази заплаха е не по-малка от завръщащите се от фронтовете джихадисти или от кандидати-джихадистите, които не са били допуснати да пътуват до зоната на военния конфликт", посочват авторите.

Европол обръща особено внимание на опасността джихадисти да започнат атаки с дронове, натъпкани с експлозиви, както прави групировката "Ислямска държава" в Ирак. Домораслите екстремисти в Европа може да прибягнат до същото оръжие, заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт, представяйки доклада. Авторите отбелязват също и тенденцията към подмладяване на ислямските екстремисти, готови да атакуват Европа, а освен това и нарастващия както никога досега брой на жените сред тях.

Миналата година в Европа са били регистрирани общо 142 терористични нападения. В повечето случаи зад тях са стояли националистически или сепаратистки групировки. Ислямисти са извършили 13 атаки, като шест от тях са били пряко свързани с "Ислямска държава". Само от ислямистки тероризъм в Европа са загинали 135 души. През миналата година за терористична дейност в Европа са били арестувани общо 718 човека - значителен ръст спрямо 2014 г., когато задържаните са били 395.

Почти една трета от тях са под 25-годишна възраст. Групировки като "Ислямска държава" много успешно използват интернет, като "оптимално" използват социалните мрежи за пропаганда и вербуване на свои привърженици и бойци, се казва в доклада.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9670 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини