УНИЦЕФ: Всяко пето дете в богатите страни живее в бедност

  • 15 юни 2017 10:40

  • 2932
  • 1
УНИЦЕФ: Всяко пето дете в богатите страни живее в бедност
© Pixabay

Всяко пето дете в богатите страни живее в бедност, сочи доклад на УНИЦЕФ. Недостигът на храна и образование също е широко разпространен проблем според експертите. При изготвянето на доклада са проучени 41 страни с високи и средни доходи - редица държави от Европа, Източна Азия, Океания, Северна Америка, а също Израел, Мексико и Чили.

Изследването установява и няколко положителни тенденции като намаляване на бременностите в тийнейджърска възраст и употребата на алкохол сред младежите, пише ДПА, цитирана от БТА.

Най-добри резултати по няколко показателя за благоденствие на децата имат скандинавските страни, Германия, Швейцария, Южна Корея, Словения и Холандия. Южна и Източна Европа, както и страните от Латинска Америка, показват тенденция към най-високи нива на детска бедност, сочи доклада.

С близо 30% САЩ също са значително над средния за света показател от 21%. По-високите доходи не водят автоматично до подобряване на ситуацията за всички деца. Например Япония, САЩ и Канада са сред страните с най-слабо ефективни социални и данъчни политики за намаляване детската бедност.

УНИЦЕФ оценява различни фактори за благоденствието на децата. Средно едно от осем деца в богатите страни няма сигурност при набавянето на храна. Съотношението стига до едно към три в Турция и Мексико. Една трета от 15-годишните деца в страните, обхванати от проучването, нямат основни умения за четене, математически и научни познания.

Последвайте канала на

Novini.bg
2932 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.06.15 | 14:57

1
Това е седесарската демокрация, капитализъм.

Добави коментар

Водещи новини