СФСМВР: Излизаме на протест, ако утре не ни обещаят по-високи заплати

  • 14 юни 2017 13:02

  • 19621
  • 5
СФСМВР: Излизаме на протест, ако утре не ни обещаят по-високи заплати
© Булфото (архив)

Ако ръководството на МВР отхвърли исканията ни за по-високи заплати, най-вероятно, ще започнем протестни действия.

Това заяви заместник-председателят на УС на Синдикалната организация на служителите в МВР /СФСМВР/ Генади Тенев в коментар за БТА. Синдикатът настоява заплатите на униформените да бъдат повишени, защото това е добра превантивна мярка срещу корупцията, която може да се въведе, отбеляза синдикалистът. Той обясни, че утре полицейските синдикати ще се срещнат с ръководството на МВР, за да обсъдят исканията им за 15 процентно увеличение на заплатите в сектор "Сигурност" от 1 юли. Синдикатите в МВР са скептично настроени за положителния изход от тази среща, като веднага след нея ще се вземе решение за последващите действия на най-голямата синдикална структура в МВР, каза Генади Тенев. По думите му, заради незаети 3000 щата в сектора, полицаите работят с пъти по-висока натовареност без да се вдигне възнаграждението им. Тенев даде пример със себе си, че по официални данни той е с 330 процента по-висока натовареност - т.е. три пъти повече. Заради това, по данни от синдиката, служителите в сектора имат неизползвани 900 хиляди дни отпуск.

На полицаите във Варна и Бургас въобще им е забранено да излизат във ваканция през летните месеци - отново заради недостиг на кадри. Тенев отбеляза, че липсата на отпуск довежда до неефективност и допускане на грешки. Той отбеляза също, че вътрешното министерство не е давало нови униформи на служителите от четири години, което се равнява на 30 млн. лв. Според Тенев ръстът в икономиката е и заслуга на сектор "Сигурност", но българската полиция продължава да полза оръжие модел от 1940-а година и да няма добра екипировка. Проблемът не е в бюджета на МВР, а в разходването му, коментира още заместник-председателят на синдикалната организация. От синдиката са на мнение, че трябва да се направи структурна реформа в сектора. Синдикатите са готови на едно място да се съберат експерти от МВР, НПО-та и граждани, които да кажат каква реформа трябва да се случи.

От своя страна министърът на вътрешните работи Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018 каза миналата седмица, че на този етап не вижда аргументи за увеличение на заплатите, но отбеляза, че ще се търси решение. Тенев коментира и тестовете за интегритет, с които МВР иска да спре корупцията в сектора. Според него би трябвало те да имат положителен ефект и синдикатите ги подкрепят. По думите му, обаче има малки детайли, които трябва да се изчистят. Например, че става въпрос за проверка на професионалното поведение на служителите, а такова определение за поведение няма в Закона за МВР. Освен това не е уточнено как ще се оценява това поведение, посочи Тенев. В проекта не е уредено и как ще бъдат оценявани главният секретар на МВР, шефовете на дирекции и други висши ръководни длъжности, каза Тенев. В мотивите към проекта няма и информация за постигнатите резултати при подобни тестове в структури от чужбина, допълни той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
19621 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
да ги закриват и отначало

2017.06.16 | 14:42

3
ПРОСТО НИ ПИСНА ОТ ТИЯ - НЕ СТИГА, ЧЕ НЯМА РЕЗУЛТАТИ И ПРЕСТЪПНОСТТА И МИГРАНТИТЕ ВИЛНЕЯТ, АМИ ВМЕСТО ДА РАБОТЯТ НАРУШАВАТ И ЗАКОНА БЛОКИРАЙКИ КРЪСТОВИЩА И УЛИЦИ! ДА ЗАКРИВАТ ТОВА МВР И ДА ИМА КОНКУРСИ!
гост

2017.06.17 | 23:20

5
Г-не , защо мислите толкова плитко ? Може би защото сте с основно образование , и нямате нито един познат полицай или пожарникар. Ако сте на работа и попаднете в ситуация , при която насочат оръжие срещу вас , и сте полицай нали това ви е работата , за 900 лв. си рискуваш живота нал
оня с коня

2017.06.16 | 18:32

4
Нека всички да застанем зад българските полицаи и да не бъдем хейтъри. Нарочно ни вкарват в главите омраза и разделение за да не сме обединени и силни. Така по лесно ни манипулират и управляват.
съкращение до 15 000 служителя за страната,а не 72

2017.06.16 | 14:41

2
Нямам милиционер приятел и никога няма да имам!Ако това,ако онова......само,че вие сте постоянно в ситуация на ВЗИМАНЕ!!!

2017.06.14 | 22:23

1
Поканете и Румиту Бъчварова!

Добави коментар

Водещи новини