Министър Павлова вкарва одитори на Боршош

  • 14 юни 2017 07:42

  • 3623
  • 11
Министър Павлова вкарва одитори на Боршош
© Булфото (архив)

След публикацията на вестник „Труд“ "Кой краде парите от НДК", министърът за българското председателство на ЕС през 2018 г. Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена спешно вкарва одитори в двореца на културата.

От пресцентъра на новото министерство обясниха, че още днес външна одиторска фирма ще започне пълна проверка за какво са харчени отпуснатите от Министерски съвет 17 млн. лв. сумата бе дадена с изрична клауза – да се използва единствено за ремонтни дейности, свързани с председателството.

В сигнали до ДАНС, изпратени през февруари се посочват факти, че шефът на НДК Мирослав Боршош плаща електроенергия, заплати и суми по стари договори за обществени поръчки от целево отпуснатите милиони от Министерски съвет. Както „Труд“ писа ДАНС са приключили проверката и са внесли материалите от нея с приложени доказателства в прокуратурата. Там е образувано досъдебно производство. Вчера Мирослав Боршош обяви, че работи добре с ДАНС.

Изразходването на средствата по преустройството на НДК се отчита прозрачно пред обществеността и подлежат на строг мониторинг от страна на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС.“ Това се твърди в официално изявление на ръководството на НДК, изпратено до медиите.

Ресорният министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена или се съмнява в твърденията на шефовете на НДК, или е решила да подложи Мирослав Боршош на най-висшата форма на доверие – проверката. Още на 29 май Павлова е изпратила писма до Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) с искане да започне проверка на обществените поръчки и до Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която да ревизира строителните дейности. От новото министерство казаха, че Павлова е сигнализирала и инспектората на Министерски съвет.

Очаква се проверката на външните одитори, която започва днес да приключи най-късно до края на месеца. Ако проверяващите потвърдят данните за неправомерни харчове от парите за председателството се очаква шефът на НДК Мирослав Боршош да бъде отстранен и да му бъде повдигнато обвинение за длъжностно престъпление.

Шефът на „Антикорупция“ към СГП Румяна Арнаудова:

Образувано е досъдебно производство за НДК

-Здравейте г-жо Арнаудова, търся ви в качеството на ръководител на спецзвеното „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура. Има ли образувана проверка за НДК!

-Има досъдебно производство за нецелево изразходване на публични средства и толкова можем да кажем към този момент.

-Има ли готови експертизи, доказващи злоупотреби?

-Назначени са експертизи, които все още не са готови.

И Борислав Сарафов потвърди за образувано дело

„Образувано е досъдебно производство по чл.254 (a) от Наказателния кодекс, който касае разходване на целеви средства от длъжностно лице не по предназначение.“ Това каза пред журналисти заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов.

„Разговарях с наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура, който не даде съгласието си по чл. 198 от НПК за разгласяване на материали по разследването, поради което не бих могъл да кажа подробности“, посочи Сарафов.

От думите му стана ясно, че разследването се води за неправомерно харчене на парите, отпуснати за председателството за издръжката на НДК, за електричество и за комунални разходи.

Нарушен и законът за авторското право

Двамата министри твърдят, че при ремонта и преустройството на НДК е нарушен и законът за авторското право. На 18 февруари 2016 г. Вежди Рашидов изпраща становище до шефа на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България арх. Владимир Дамянов. В него е посочено, че изработването на идейния архитектурен проект за преустройството на НДК следва „да бъде извършено със съгласието на носителите на авторските права“ (съгласно чл.15, ал. 2, във връзка с чл.18, ал.2 т.8 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). В документа се казва, че на 5 февруари 2016 г. комсия от НДК е определила за изпълнител на идейния проект единствения подал оферта участник – арх. Любомир Станиславов. Считаме, че при допуснатото нарушаване на авторските права, защита на същите се извършва по съдебен ред“, пише в становището.

На 7 март тази година служебният министър на културата Рашко Младенов изпраща писмо до Мирослав Боршош. „Моля да ни уведомите за конкретните действия и промени, които се извършват в сградата на НДК и за начина, по който сте получили необходимите разрешения от носителите на авторските права върху нея“, се казва в документа. Служебният министър припомня на Боршош, че НДК е произведение на архитектурата и по закон всички преустройства в сградата трябва да се извършват със съгласието на съответните правоносители. Шефът на дворецът не е потърсил въпросните правоносители, които биха могли да стопират ремонта на НДК, ако се обърнат към правораздавателните органи.

Последвайте канала на

Novini.bg
3623 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2017.06.14 | 20:32

11
дядо и е стара номенклатура.те е демократ и гербаджия голям.нагаждачи.
НИНОВА И МИЛИОНЕРИТЕ ОТ ИБ НА БСП

2017.06.14 | 20:31

9
НИНОВА И МИЛИОНЕРИТЕ ОТ ИБ НА БСП. ПОЗОР ЗА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ИДЕЯ. ДЯДО БЛАГОЕВ СЕ ОБРЪЩА В ГРОБА СИ ОТ ТАКИВА СВОИ НАСЛЕДНИЦИ. МИЛИОНЕРИ , КОНТРАБАНДИСТИ И ОЛИГАРСИ НАРЕКЛИ СЕ СОЦИАЛИСТИ. ЦИНИЗЪМ !
Б. А.

2017.06.14 | 20:32

10
МНОГО СИ СЕ ЗАГРИЖИЛ ЗА ДЕДО СИ БЛАГОЕВ ГЕЙБЕРСКИ МОДЕРАТОРСКИ ИНТРИГАНТ
Нямаше да е така

2017.06.14 | 20:31

8
Ех,ако живеехме държава,в която съдиите не бяха корумпирани!
Б. А.

2017.06.14 | 20:30

2
ПРЕДИ ИМАХМЕ МУТРИ В ДЪРЖАВАТА,СЕГА МУТРИТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВА.БОКОЛАНДИЯ

2017.06.14 | 20:31

7
Кога се прекръсти бе левак? Името сменяш но написаните глупости са същите.
Б. А.

2017.06.14 | 20:31

6
просто е съкращение гейберска курво
Б. А.

2017.06.14 | 20:31

5
откога истината е глупост.вие пишите глупости и цинизми гейберски курви.

2017.06.14 | 20:31

4
Направи съкращение и на глупостите си.
Б. А.

2017.06.14 | 20:31

3
СКОРО НАРОДА ЩЕ СЪКРАТИ ПРОТУРСКИТЕ ГЕЙБЕРСКИ БОКЛУЦИ.

2017.06.14 | 12:39

1
гнусна мишка

Добави коментар

Водещи новини