Жените, които нарамиха оръжия срещу "Ислямска държава"

  • 13 юни 2017 16:16

  • 7477
  • 2
Жените, които нарамиха оръжия срещу "Ислямска държава"
© Aljazeera

"Няма граница за това, което ние, жените, можем да постигнем". Казала го е бившата първа дама на САЩ Мишел Обама. Няма и граници за силата на духа на някои жени и това си личи най-добре в най-тежките моменти – тогава, когато не е останала много надежда, когато си изгубил пътя, когато бъдещето е мъгляво, за да не кажем черно.

Следващата история е за смели жени, които са нарамили оръжията, за да се борят за свободата на Афганистан срещу „Ислямска държава“ и талибаните, грижейки се паралелно с това и за дома и семействата си. Днес ситуацията в Афганистан е по-зле от всякога, войната не е спирала от повече от десетилетия. Освен с талибаните подкрепеното от Запада правителството сега трябва да се справи и с увеличаващата се заплаха в лицето на „Ислямска държава“. Стратезите на халифата са насочили поглед към труднопроходимите и отдалечени райони на Северен Афганистан, искат да се установят там, за да разпростират влиянието си в Централна Азия и Русия. Може би малцина биха го допуснали, но да - в тази консервативна страна срещу тази заплаха оръжия хващат ... жените.

Наджибула Курайши посвещава на смелия подвиг цял филм. Той успява да се срещне с дами в Дерзаб и Шеберган по време на обучението им, преди да бъдат изпратени на бой. Точният брой на всички жени, които воюват срещу „Ислямска държава“, не е известен. Трудно е да се уточни, тъй като не всички получават обучение, някои се сражават в селата редом с мъжете си, без да са тренирани.

Обучените дами, които се сражават рамо до рамо с афганистанските сили за сигурност, са 500-700. Саракала е от Шеберган, тя издържа цялото си семейство, откакто талибаните убиват сина й преди 5 години. Тя тъкмо започва обучението си, но заедно с това трябва да гледа внучетата си, които са сираци, да се грижи за прехраната, а не е първа младост. Пред камерата на Курайши жената споделя, че е избрала борбата заради убийството на сина й, за да отмъщава.

„Мразим талибаните, искаме да умрат. За какво са виновни бедните хора, които те убиват“, казва внучката й.

Наджиба

Обучението на жените се осъществява в полицейско управление в Шеберган. Ето как обяснява мотивите си да се включи във въоръжената борба Наджиба: „Те отвличат и убиват хора, те са жестоки, принуждават дъщерите си да сключват брак на крехка възраст. Всичките им действия всъщност противоречат на шериата.“ Интересно е да я чуете как разказва на другите жени за автоматите "Калашников": „Той е вашият най-добър приятел и най-голям враг“, обяснява тя, докато го сглобява и разглобява така лесно, сякаш е правила това цял живот.

Повече четете ТУК

Последвайте канала на

woman.bg
7477 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХАХ

2017.06.20 | 14:42

2
АРАБСКА НАРОДНА НОСИЯ
дуци

2017.06.20 | 14:42

1
Стига глупости ръсихте като новини ,грабнали калашника па с бурки как ли се целят , а? ..да ви факам в манипулаторите скапани

Добави коментар

Водещи новини