Проф. Кантарджиев: Вирусните инфекции през лятото засягат нервната система и са много опасни

  • 11 юни 2017 15:11

  • 38617
  • 0
Проф. Кантарджиев: Вирусните инфекции през лятото засягат нервната система и са много опасни
©

Вирусните инфекции през лятото, които се причиняват от голямата група на ентеровирусите, са свързани главно със засягане на нервната система. Това каза пред „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той коментира епидемиологичната обстановка в страната и случаите на заразените хора с морбили.

„Те са много редки, но много опасни, защото при тях има отпадна симптоматика, парализа на крайници или възпаление на мозъка. Инфекциите, характерни за летния сезон, свързани с хранителни отравяния, са бактериални инфекции. Вирусите в летния сезон не причиняват или причиняват много рядко взривове, свързани със стомашни разстройства. Инфекциите, свързани със стомашни разстройства, характерни за летния сезон, са главно бактериални. В нашата страна с цел да се опростят нещата, някои колеги, включително от БАН, говориха за някакъв летен грип, свързан с дрисъци. Такова нещо няма и е ненаучно“, обясни проф. Кантарджиев.

По думите му те се причиняват от салмонели, дизентерия, недобре термично обработени месни храни. Той посочи, че 90% от случаите, свързани с диария, са бактериални. „Променливото време не води до такива вируси. Вирусните инфекции, свързани с ентеровирусите, които имат неврологична симптоматика, обикновено са през най-топлите месеци от годината“, допълни проф. Кантарджиев. В тази връзка той препоръча хигиена на ръцете, а хранителните продукти от животински произход - млякото, яйцата и месото, винаги да са в хладилник.

„Когато хората са сред природата, да се оглеждат за кърлежи. При свалянето на кърлеж, ако той е от места, където има висок процент на носителство на бактериални инфекции като марсилска треска, лаймска болест, ерлихиоза и анаплазмоза, това са градинките и междублоковите пространства на големите градове, трябва да се вземат еднократно антибиотици. Ако кърлежът е свален преди три дни, антибиотикът трябва да се взима няколко дни“, поясни проф. Кантарджиев.

Според него, ако заболяването се прояви след месеци, то тогава трябва да се взимат многократни дози и курсове с антибиотик.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
38617 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини