При всички сценарии ТОЛ системата тръгва догодина, обяви министър Нанков

  • 10 юни 2017 16:34

  • 9475
  • 5
При всички сценарии ТОЛ системата тръгва догодина, обяви министър Нанков
© Булфото (архив)

При всички сценарии работата по тол системата може да започне през 2018 година. Това обяви регионалният министър Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е.

Той допълни, че регионалното министерство чака решение на Комисията за защита на конкуренцията, която разглежда жалбите срещу последния конкурс за избор на изпълнител, обявен от МРРБ.

Междувременно стана ясно, че Агенция "Пътна инфраструктура" обмисля да съди фирмите, които всеки път обжалват конкурсите за тол системата. От трите жалби, които са заведени срещу последната процедура за тол системата, една вече е отхвърлена. Чака се Комисията да реши за другите две.

"Впоследствие има 3-дневен срок за обжалване пред ВАС, впоследствие продължаваме с процедурата - назначаване на оценителна комисия, която ще оцени съответно подадените оферти. Вече напреднахме в процедурен аспект, досега не разглеждахме оферти, до момента имаме 6 подадени оферти и след произнасяне в полза на АПИ като възложител от КЗК, ако има жалби, ще изчакаме решението на ВАС", обясни министър Нанков пред БНТ.

Очаква се изпълнителят да бъде избран в периода между септември и ноември 2017 г., а той да започне работа в края на тази или началото на следващата година. "Работата на комисията може да бъде максимално до срока на валидност на подадените оферти, 180 дни е заложена работа на комисията, ще се съкрати значително, не повече от месец. В края на 2017-а да започне внедряването, 7 месеца е внедряването по обявени условия. 12 месеца е срокът за коригиране, ако бъдат забелязани дефекти", каза още той.

Министърът заяви, че тол системата няма да обхване 85% от пътната мрежа, както се твърди, а 50% от пътищата. "Натам ще върви предполагам АПИ. Това са и към момента анализите, които са ни предоставени на нас в МРРБ. Да няма да е в такъв голям обем, какъвто някои експерти по темата откровено спекулират".

Тол системата ще въведе справедливо заплащане за транзитните тежкотоварни автомобили, които сега преминават страната с еднодневна винетка от 21 лева. Очаква се първата година приходите да са с 500 млн. лв. повече. "Ще създадем отдел със съответно финансови експерти по наистина адекватно обективно, тарифиране, за да определим какви ще бъдат цените за изминат километър на база на съответно на различните МПС спрямо техния тонаж, спрямо тяхната тежест", посочи Нанков.

Агенция "Пътна инфраструктура" обмисля да съди жалбоподателите, които няколко пъти спират процедурата за тол системата, въпреки нееднократните решения на ВАС в полза на Агенцията. Мотивите са злоупотреба с право. Обмисля се и каква точно тол система да се въвежда.

По думите на министъра, през първите шест месеца на годината еднодневните винетки, закупени от ТИР-ове, са с 8000 повече спрямо миналата година. Общо през 2016-а са продадени 7 млн. винетки за 326 млн. лв.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9475 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.06.13 | 16:11

4
Сценарият е ясен парите ще се откраднат и пак ще викат няма пари!

2017.06.13 | 16:11

5
По-точно Гробарите...

2017.06.13 | 16:11

3
Няма как, демокрация е, ще станем жертва на поредната костовистка хватка за ограбване на населението.
ДА ИЗРИТАМЕ НАЙ ДОЛНОТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ!

2017.06.13 | 16:11

2
По природа гербарасите са страхливи а изродените им физиономии и малоумните речи ги издават време е да изритаме тази плява която ни връща вече 10 години назад!

2017.06.13 | 16:11

1
Тоя ще излезе още по -голям идиот от предшественика си Павлова .

Добави коментар

Водещи новини