Двама главни съветници на Тереза Мей подадоха оставки (обновена)

  • 10 юни 2017 15:56

  • 2952
  • 0
Двама главни съветници на Тереза Мей подадоха оставки (обновена)
© Gettyimages

Двама главни съветници на британския министър-председател Тереза Мей подадоха оставка, след като стана ясно, че Консервативната партия губи парламентарното мнозинство на предсрочните парламентарни избори, предава AFP.

Те поеха част от вината за катастрофалния за консерваторите резултат. Този акт може да нанесе и смъртоносен удар на Мей като премиер.

Ник Тимъти, един от двамата най-приближени на Тереза Мей, заяви, че поема отговорността за резултатите от вота, в който дясноцентристката партия загуби парламентарното мнозинство. "Поемам отговорността за моята роля в тази предизборна кампания, която се състоеше в това да отговарям за политическата ни програма."

Тимъти посочва, че по-специално съжалява за решението си в предизборната програма да не бъде включено въвеждането на горен и долен праг по отношение на предложените от консерваторите мерки за намаляване на разходите за социални нужди.

"Може много да се разсъждава за причините за този резултат от изборите, но простата истина е, че Великобритания е разделена страна: мнозина се умориха от мерките за строги икономии, мнозина са разочаровани или недоволни от излизането на Великобритания от ЕС", коментира съветника на Мей.

Би Би Си съобщи, че оставка е подала и Фиона Хил, другият ръководител на политическия кабинет на Мей.

Сега британският премиер Тереза Май трябва да назове останалата част от кабинета си след неуспеха на изборите. Всичко това става броени дни преди старта на процедурата за Брекзит, отбелязва БТА.

Членовете на Консервативната партия на Мей предупредиха, че дните й ще бъдат преброени след изгубването на парламентарното мнозинство. Високопоставени фигури също предупредиха за непосредствен избор на нов лидер, докато правителството се готви да започне преговори за напускане на Европейския съюз около 19 юни.

Мей обяви в петък, че ще се опита да сформира правителство с помощта на Демократичната съюзническа партия (DUP) – малка формация на Северна Ирландия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2952 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини