Ангелите на Ада (видео)

  • 09 юни 2017 15:44

  • 9287
  • 3
Ангелите на Ада (видео)
© gettyimages (архив)

Стереотипният образ на рокера е як мъж с протрити дънки и черно кожено яке, който се бунтува срещу системата и пътува като волен ездач на своя Harley. Имиджът е създаден от самите мотористи - най-вече от членовете на клуба Ангелите на Ада - най-известното и популярното обединение на почитателите на моторите в света.

Според легендата предшественикът на организацията е била 303-а ескадрила на военновъздушните сили на САЩ, действаща по време на Втората световна война "Hell’s Angels". Бойното подразделение, от своя страна, е било кръстено на популярния сред американските летци филм на Хауърд Хюз "Ангелите на ада" от 1930 г.

След края на войната много пилоти са останали без работа. Разсърдените на властта, бившите военни са пътували по страната на мотори, демонстрирайки протеста си. Съвсем логично е било бунтарите да се обединят и да се нарекат "Ангелите на Ада".

Клуб 1 %

Точната дата на създаването на легендата тъне в мистерия. Годината варира от 1947 до 1955 г. Противоречието се обяснява с това, че тогава "Ангелите на Ада" са нямали определена структура и организацията е страдала от текучество на кадри.

В началото рокерите са се обявили за "Клуб 1%". Терминът се е появил през 1947 г. Тогава забулен от митовете на времето лидер на любителите на моторите е заявил, че само един процент от неговите съмишленици нарушават закона. Мотористите, които не са били склонни да сътрудничат с властите, гордо се нарекли "Клуб 1%".

Пробивът към световната слава


е станал през 60-те. Той се свързан с името на Ралф Хърбърт Бъргър, наричан още Сони Бъргър. Лидерът на група Ангели в калифорнийския град Оукланд е бил човек с мощна харизма и талант на PR. Той също е патентовал символите на групата и сметнал, че трябва да има ред. Ето защо, Сони е създал устав с много ясни правила. Всеки член е трябвало да плаща внос и да участва в пробезите на организацията. На мотористите се е препоръчвало да не нарушават законите.

Този член от устава е помагал на "Ангелите", когато властите в САЩ и другаде са започнали да разследват мотористите. Междувременното, рекламата е започнала да дава плодове. Рокерите са участвали като статисти и консултанти в холивудски продукции. Много от тях станали гардове.

Трагедия


На рокфестивал в калифорнийския град Алтамонт на 6 декември 1969 г. няколко мотористи, наети да охранват събитието, са убили чернокожия младеж Мередит Хънтър. Трагедията се е разиграла по време на изпълнение на "Ролинг стоунс". Още няколко души са загинали по време на концерта, обявен като голям купон. Заради смъртта на тийнейджъра Мик Джагър и компания са били на път да прекратят изявите си. Въпреки че музикантите продължават да радват феновете си и до днес, Алтамонт хвърля голямо черно петно върху рокерите.

Вероятно, за да отмие срама от челото на "Ангелите", Бъргър е предприел поредния PR ход. Той в разгара на Виетнамската война (1963-1973 г.) е предложил на тогавашния президент и върховен главнокомандващ Линдън Джонсън членове на организацията да се бият срещу комунистите в Югоизточна Азия. Държавният глава на САЩ не отговаря на желанието на рокерите. Писмото на Бъргър до Белия дом обаче е било тиражирано от големите вестници и не е слиза от новинарските емисии. Безспорно, медиите допринасят за популярността на "Ангелите".

Към началото на 70-те години мотористите са имали хиляди последователи в САЩ и от нашата страна на Атлантика. Организацията е имала вече изградена йерархия - от поддръжник (човек, който разделя идеите на групата, но не е член на Ангелите), през ръководител на охраната, ковчежник до президент.

Много рокери са обвинявани в нелегално притежание и търговия с оръжие, трафик на наркотици, кражби, сводничество и рекет. И тези думи невинаги са голословни.

Война

В канадската провинция Квебек между "Ангелите" и техните конкуренти Rock Machine е избухнала война. От 1994 до 2002 г. в спор за контрол върху продажба на опиати са загинали около 150 души.

Друг конфликт, наречен Голямата нордическа война (1994-1997 г.), обхванал почти целия Скандинавски полуостров, взе 11 жертви. За трите години са били извършени 74 опита за убийства, а поне 100 души бяха ранени.

"Да, ние не сме ангели, каквито си представят християните. Сред нас има и хора, които са нарушили законите и престъпниците са били наказани, защото ние вярваме в правосъдието. Нашето кредо обаче е: По-добре да си цар в Ада, отколкото слуга в Рая", е казал един от ветераните на организацията - Джордж Кристи.

Тези думи обвиват "Ангелите на Ада "в ореола на легендата.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
9287 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.09.23 | 20:20

3
Защо пък точно на ада...? Случайност?... Питам...и отговор не щъ..

2017.09.23 | 20:20

2
Смешници..

2017.09.23 | 20:20

1
Дрисльовци, които не си дават сметка, че могат да бъдат унищожени лесно при нужда.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини