Вижте в какви условия живеят част от бежанците у нас (снимки)

  • 09 юни 2017 12:47

  • 17478
  • 6
Вижте в какви условия живеят част от бежанците у нас  (снимки)
© novini.bg/ Емона Цончева

Бежанският наплив намалява и това никой не може да го отрече. Факт е, че действително има резултат от финансовия и човешки ресурс, които държавата вложи през последните години. Дали сега с идването на лятото той ще се увеличи и до какви размери ще стигне, ни предстои да видим. Очаква се обаче вече да не достига размерите от предните години, въпреки че всички експерти алармират, че се задава голяма вълна от мигранти.

Българските власти не се плашат вече от нищо, преживяли са големия бежански наплив и са готови при нужда отново да се справят в подобни ситуации. Такава готовност изрази пред novini.bg и Иван Пенков, директор на РПЦ „Враждебна“.



Пенков е човекът, който превръща центъра „Враждебна“ в едно уютно място за живеене. В него цари абсолютен ред. Той се намира в сградата на бивш интернат за деца. През 2013 година се превръща бързо и спешно в бежански център. Началото е било трудно, призна Пенков, но днес ситуацията е друга, а бежанците са доволни и щастливи. Дори тези, които вече са заминали на Запад, сподели директорът на центъра, не спират да поддържат връзка с тях и им изпращат снимки.



В центъра наистина всичко е чисто и подредено. Сградата е ремонтирана само за два месеца, а свършеното е нещо грандиозно, разказа ни Пенков и сподели: „Всичко се прави в името на това бежанците да са добре“. Бежанците във „Враждебна“ живеят щастливо. Голяма част от децата посещават българско училище и в района няма ксенофобия. Всички имат постоянно осигурена топла храна, имат си перално помещение, всички са здрави, а хигиената е на много високо ниво.

Самите те споделят радостта си, че са попаднали в страната ни, въпреки че масово всички мигранти вече са започнали да я избягват. Една от причините са жестоките проверки, на които са подложени, ако бъдат заловени и защото вече нямат такива пари да плащат на трафикантите си. 

Днес у нас идват все по-малко богати бежанци. Мигрантите вече са хора от средната класа, които трудно събират огромните суми, които им искат трафикантите.

 

По материала работиха Мария Николова и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
17478 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2017.06.19 | 19:07

6
Нашите правителства не се интересуват от българите изобщо, а още по-малко от пенсионерите и децата! Ако проявят интерес, то е как да ограбят народа и как да го затрият. Това са им спуснатите опорни точки от ес!
b

2017.06.19 | 19:06

5
Който може да се изнася и да научи децата си поне на няколко изречения на български език. Тази територия няма да е наша, такава ни е съдбата. Вярата в парите е по-голяма от вярата в Господ, затова България отива към бездната.
hayabusa

2017.06.19 | 19:05

4
или те нас или ние тях,средно положение няма с тези диваци камикадзета няма как да заживем нормално,мойто бригада е почти готова мамичката ви и лютерани и цръни пришълци. :)

2017.06.11 | 10:55

3
абе без бой нема да се даваме, нихната мама поганска и на ес и на тарамбуките. Дедите ни не са се предавали, и ние няма да си дадем земята!!! Стига малодушие, фащайте мотиките!
gost

2017.06.11 | 10:55

1
Бий мигрантите Народе каза Текумзе
hayabusa

2017.06.11 | 10:55

2
101% бой бой и пак бой това е

Добави коментар

Водещи новини