Емил Радев: Европейската прокуратура ще спомогне за много по-бързото разследване

  • 09 юни 2017 12:26

  • 2383
  • 1
Емил Радев: Европейската прокуратура ще спомогне за много по-бързото разследване
©

Досега нашите национални органи нямаха никаква компетентност да събират доказателства извън страната-членка на ЕС. Чакахме някой друг да свърши тази работи в друга държава-членка, след което да ни изпратят резултатите. Така ще имаме много по-бързо движение, много по-бързо събиране на доказателства, които вече ще влизат пряко в наказателния процес. Това обясни евродепутатът Емил Радев относно дейността на новосъздадената Eвропейска прокуратура пред БНР.

Радев припомни, че предложението за създаването ѝ още от 2013 година, а най-силно са се противопоставяли Швеция и Холандия.

В Европейския парламент дебатът винаги е бил по-лесен, отколкото в Съвета, парламентът винаги е подкрепял създаването на европейска прокуратура. ЕП настояваше за по-широк подход и ние все още смятаме, че трябва да има много по-широки правомощия, за да могат да се разследват много по-широк кръг престъпления“, подчерта Радев.

Структурата на европейската прокуратура ще бъде на две нива – централно, с европейски главен прокурор и децентрализирано ниво от европейски командировани прокурори вътре в държавите-членки, които ще извършват ежедневните наказателни производства и разследвания в съответствие с регламента и законите на държавата-членка. Това на практика ще направи процедурата по събиране на доказателства много по-бърза. До момента се чакаха едни дълги съдебни поръчки, често те продължаваха с години и това възпрепятстваше на практика наказателните производства, често не се събираха достатъчно доказателства. Целта не е да се скъса връзката, а да се създаде такова звено, че националните прокурори да бъдат интегрирани. На територията на различните държави-членки са местните прокурори, които обаче са под "шапката" на Европейската прокуратура и така събираните доказателства ще могат да се приобщават в наказателния процес директно“, разясни още Радев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2383 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Димитър Борисов

2017.06.10 | 18:35

1
Освен командировани прокурори трябва да има и командировани съдии. Защото ако не пуснат престъпниците да избягат то ще ги осъдят условно или ще размотават делото десетки години докато се прекрати.

Добави коментар

Водещи новини