Поставят пред НИМ мемориален знак в памет на българските евреи

  • 09 юни 2017 12:12

  • 2970
  • 3
Поставят пред НИМ мемориален знак в памет на българските евреи
© НИМ

Днес в пропилея пред сградата на Националния исторически музей (НИМ) ще бъде открит мемориален знак, с който се отдава поклон „пред пролятата кръв на 952 български военни евреи, сражавали се за България във войните за обединение на Отечеството”.

„Участието на тези достойни български граждани във войните за освобождение, обединение и независимост на България е доказателство за любовта на българската еврейска общност към Родината и за неизменната й съпричастност към съдбата й. Вярвам, че саможертвата, вградена в основите на нашата държава, заслужава най-дълбоката ни почит, а паметният знак, който се открива днес, ще остане символ на нашата признателност”, се казва в поздравителния адрес по повод събитието, изпратен от министър- председателя Бойко Борисов.

Знакът се поставя от Боянския клуб и Института за национална и патриотична политика на Дунавската академия „Св.Наум Охридски” и от Инициативен комитет, с председател проф.Божидар Димитров и изпълнителен секретар арх.Миломир Богданов. Той е част от алеята „Дейци на достойнството на „иноплеменни личности и общности, със заслуги към България”, която се намира в пропилея пред сградата на НИМ.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2970 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Румен

2017.06.10 | 14:25

3
Това на снимката НИМ ли е?
ss

2017.06.10 | 14:25

2
SRAM!
681г

2017.06.10 | 14:25

1
На еврейна кога му е пукало за Бг?! Не ставайте смешни..лизането на задни части..и някой предни такива.. няма да помогне за развитието на България!

Добави коментар

Водещи новини