Здравният министър ще представя в НС доклад за болниците 2 пъти годишно

  • 09 юни 2017 11:37

  • 5828
  • 0
Здравният министър ще представя в НС доклад за болниците 2 пъти годишно
©

Министърът на здравеопазването ще трябва два пъти годишно да предоставя на парламентарната комисия по здравеопазването доклад за текущото финансово състояние на държавните и общинските лечебни заведения за болнична медицинска помощ. Това ще става през юни и декември, решиха депутатите.

"За" бяха 129 депутати, 7 - "против" и 56 се въздържаха. В подкрепа на текстовете гласуваха от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", а от "БСП за България" бяха "против" и "въздържал се".

В срок до 31 декември 2017 г. министърът трябва да представи информация в Комисията по здравеопазването за готовността за въвеждане на единни стандарти за управление на държавните и общинските болници и за изготвянето на нормативно утвърдени механизми за контрол по тяхното изпълнение.

До две години министърът на здравеопазването трябва да извърши необходимите действия за въвеждане на единна здравна информационна система с цел постигане на прозрачност, контрол и ефективно изразходване на средствата в системата на здравеопазването, реши парламентът.

В срок до 31 декември 2017 г. министърът трябва да представи на парламентарната комисия по здравеопазването концепция за осигуряване и развитие на медицинските специалисти в системата на здравеопазването, записаха още депутатите, като допълниха с две точки първоначалния проект за решение, внесен от депутати от ГЕРБ. Подобни предложения за електронно здравеопазване и концепция за развитие на медицинските кадри бяха направили от ДПС в свой проект за решение, който със съгласието на вносителите не беше подложен на гласуване.

Не беше прието предложението на "БСП за България" до 1 септември 2017 г. министърът на здравеопазването да представи в Народното събрание стратегия за запазване и развитие на държавното и общинското здравеопазване, а до края на годината да представи в парламента новата Национална здравна карта на Република България.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5828 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини