Компютърен експерт разкри пред Novini.bg как ще се отсяват фалшивите новини

  • 09 юни 2017 09:25

  • 6056
  • 6
Компютърен експерт разкри пред Novini.bg как ще се отсяват фалшивите новини
© Gettyimages

Новите правила срещу фалшиви новини във Фейсбук вече са официални. Но как на практика ще се случва това, какво представлява софтуерният алгоритъм и как ще бъдем предпазени от въздействието на вредни публикации, това разясни компютърен експерт с дългогодишна практика пред Novini.bg.

Отсяването

на подобни материали става с помощта на филтри. Всеки един филтър представлява програма, която по зададени критерии отсява въведената информация. Например въвежда новината, в момента на вкарване на новината в системата, тя се проверява от множество различни филтри, всеки от които търси по различен критерий, на различни езици за невярна информация или за такава несъвместима с политиката за публикуване в социалните мрежи. Може да бъдат филтрирани думи, изрази, някои видове снимки, които се съдържат в базата данни като неморални, музика или песни без разрешение от автора за публично разпространение и забранени сайтове (порнографско съдържание, насилие, тероризъм, непристойни клипове и др.).

Достоверност

За да бъдат определени едни новини за истински или преувеличени те трябва да бъдат сравнени с подобен материал от сигурен източник. В тази връзка по заглавието на дадена статия може да се направи търсене за подобно или същото заглавие в лицензиран световен новинарски сайт, като се прави проверка за съвпадение на определени изрази или ключови думи важни за новината.

С помощта на новите критерии, новините считани за фалшиви, или преувеличени ще бъдат нареждани на листата с по не-популярни публикации. По този начин една фалшива новина няма да има възможност да се разпространи, да предизвика страх или паника. Подобен тип програми са познати с много имена при различните си предназначения. Най-популярното сред всички е изкуствен интелект.

Изкуствен интелект

Той се базира на сложни логическки връзки, използва се изключително голяма логическа мощ, невронни мрежи и са създадени вследствие нуждата на аналитично поведение на програмен продукт, спрямо потокът от данни, тоест целият поток от данни в случая свързан с новинарска информация трябва да бъде проверен дали така поднесен отговаря на истината. След като това бъде направено, се взема решение вече в зависимост от интересите на различните потребители, които следят различен тип новинарски потоци, да бъде предоставен като надеждна или полезна информация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6056 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Celata

2017.06.26 | 08:26

6
Цялата идея е да има "сигурен източник" ;) Кой ли ще е той , и защо ли ще е сигурен ... ай отговорете си сами :)
кажи

2017.06.26 | 08:26

5
А тоя "експерт" име има ли или е плод на вашето въображение ?

2017.06.26 | 08:26

4
Той се базира на сложни логическки връзки, използва се изключително голяма логическа мощ, невронни мрежи и са създадени вследствие нуждата на аналитично поведение на програмен продукт, спрямо потокът от данни / заместник на комисаря-модератор ?

2017.06.26 | 08:25

3
Пълни глупости поредната гей щуротия
Dimitrov

2017.06.18 | 15:35

1
А дали филтрите на Фейсбук с тествани с онези прости и добре известни съждения.. Чашата е наполовина празна или наполовина пълна? Твърда, че проверка на новина за достоверност не може да има. Може да се провери прост факт, но написана новина, съдържаща няколко изречения е аб
Димитров

2017.06.18 | 15:36

2
Извинявам се, нека се чете "твърдя"..

Добави коментар

Водещи новини