Консерваторите на Тереза Мей губят парламентарното си мнозинство

  • 09 юни 2017 06:26

  • 16663
  • 2
Консерваторите на Тереза Мей губят парламентарното си мнозинство
© Gettyimages

Консервативната партия на премиера Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в няма да си осигури парламентарно мнозинство след вчерашните предсрочни избори, показва екзитпол, оповестен малко след затварянето на изборните секции, предаде Ройтерс.

Според него консерваторите се очаква да спечелят 314 места в Камарата на общините, а лейбъристите 266 места, което значи, че няма ясен победител и никоя партия няма да има мнозинство в парламента. Шотландската национална партия ще има 34 места, лявоцентристката "Либерални демократи" ще бъде с 14, а уелската националистическа партия "Плайд камри" и Зелената партия на Англия и Уелс ще бъдат с по едно място.

В сравнение с разпределението на силите в предишния парламент, торите губят 16 места, както и мнозинството си, лейбъристите на Джереми Корбин прибавят към актива си 32 места, Шотландската национална партия губи двайсетина места, а "Либерални демократи" също увеличава броя на депутатите си, съобщи Франс прес.

Това би означавало болезнен провал за Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в, която свика предсрочните избори с идеята да увеличи парламентарното си мнозинство, за да има повече свобода на действие в преговорите за Брекзит. Проучвания на общественото мнение й даваха преднина от над 20 процентни пункта само преди седем седмици. Но преднината й постепенно се стопи през кампанията, по време на която тя се отметна от голям план за реформа на системата за социални грижи, реши да не участва в телевизионен дебат с опонентите си и бе разкритикувана за действията си в сферата на сигурността като министър на вътрешните работи (2010-2016 г.), след като във Великобритания само в рамките на няколко дни бяха извършени две ислямистки нападения, отнели живота на 30 души, отбеляза БТА.

Макар и добър индикатор за това как британците са гласували като цяло, екзитполът невинаги предвижда коректно резултатите. При все това той разклати финансовите пазари и лирата стерлинг, която се разменяше вчера в сутрешната търговия за 1,29 щатски долара, спадна до 1,27 долара. На предишните парламентарни избори през 2015 г. прогнозните резултати предричаха, че предшественикът на Мей, Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г., няма да постигне мнозинство. Но след като на другата сутрин дойдоха официалните резултати от отделните изборни райони, стана ясно, че той всъщност печели мнозинство, макар и само от 12 места.

Евентуален политически блокаж в Лондон може да извади от строя преговорите с останалите 27 страни членки на ЕС за британското излизане от блока, предвидено за март 2019 година. Ако не се състави правителство навреме, ще бъде отложено и началото на преговорите за Брекзит, насрочено за 19 юни, и ще се съкрати времето за може би най-трудните преговори в европейската история след края на Втората световна война. Ако екзитполът е точен, лейбъристите, предвождани от социалиста ветеран Джереми Корбин, може да опитат да съставят правителство с по-малките партии, които се противопоставят силно на политиките на Мей у дома, например орязването на публичните разходи.

Освен да си развърже ръцете в преговорите за Брекзит, Мей свика изборите и за да укрепи контрола си върху Консервативната партия, която оглави след миналогодишния референдум. Ако не успее да постигне мнозинство, това ще постави под въпрос лидерската й позиция и дори може да означава втори избори във Великобритания тази година. Ако Корбин вземе властта с подкрепата на шотландските националисти и либералдемократите, които са яростни противници на Брекзит, бъдещето на страната може да се окаже много различно от това, което планираха консерваторите, и даже може да се стигне до втори референдум.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
16663 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.06.09 | 20:28

2
Грозна вещица!
Blue

2017.06.09 | 20:28

1
Brawo

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини