Български сортове пшеница дават в Турция по над 1 тон зърно от декар

  • 08 юни 2017 13:51

  • 9909
  • 1
Български сортове пшеница дават в Турция по над 1 тон зърно от декар
© Getty Images/Guliver

Българските сортове пшеница "Мерилин" и "Лазарка" дават по над 1 тон зърно от декар при поливни условия в района на Коня - житницата на Турция, съобщи пред журналисти в Генерал Тошево собственикът на семепроизводителната компания Кемал Юзтюрк. В Деня на отворени врати на Добруджанския земеделски институт предприемачът отличи с плакети селекционерите, създали двата сорта - професор д-р Иван Панайотов и професор д-р Николай Ценов.

По думите на семепроизводителя "Мерилин" и "Лазарка" от април 2017 година са влезли в официалната сортова листа на Турция. Средният добив от "Лазарка" е достигнал 1292 килограма, а от "Мерилин" - 1138 килограма по официални данни. На полето в обичайни условия добивът от българските пшеници не пада под 460 килограма, а в зависимост от приложената агротехника достига и до 850 килограма. Двата сорта са много пластични, устойчиви на болести и засушаване, каза Кемал Юзтюрк. Той добави, че произвежда семена от още пет сорта български пшеници, които са с много добри хлебопекарни качества.

В Турция има голям интерес към сортове пшеница, създадени в Добруджанския земеделски институт. Около 25 на сто от т. нар. базови семена, които селекционната база продава за сеитба, намират пластмент в Турция, съобщи директорът на научния институт доцент д-р Илия Илиев, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9909 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.06.11 | 17:39

1
Цървули!!!Родно ГМО,храни Турция!!!Срам!!!Да пият газ!!!

Добави коментар

Водещи новини