Министърът на културата: Тази година има увеличение с 500 000 лв. за теренни археологически проучван

  • 07 юни 2017 21:54

  • 1175
  • 0
Министърът на културата: Тази година има увеличение с 500 000 лв. за теренни археологически проучван
© Министерство на културата

Тази година има увеличение с по 500 хиляди лева за теренни археологически проучвания и за консервация и реставрация.

Това каза във Велико Търново министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за, цитиран от БТА. Той посочи, че ако през тази година финансирането е по един милион лева за двете дейности, то догодина се очаква финансирането да достигне до два милиона лева. Министърът на културата се срещна с представители на културни институции от Велико Търново и Горна Оряховица. На срещата бяха дискутирани проблемите в законодателството и финансирането в сферата на културата.

Акцент в разговорите беше темата за субсидиите в подкрепа на читалищата. Според министър Банов една трета от регистрираните читалища не изпълняват добросъвестно функциите си. Във връзка с това предстои създаване на работна група, която трябва да направи предложения за промяна в Закона за читалищата. Част от промените предвиждат читалищата да преминат на издръжка към общините.

Регионалните центрове за опазване на културно-историческото наследство трябва да бъдат създадени с промяна в Закона за територията и в Закона за културното наследство, посочи кметът на Велико Търново Даниел Панов, който участва в срещата. По думите му шестте изнесени центъра няма да имат директно финансиране. Първоначалната обезпеченост на центъра във Велико Търново, който ще отговаря за пет области, е осигурена от общинския бюджет, а издръжката му ще е от постъпващите такси. Центровете ще осъществяват по-бърза връзка между собствениците на сгради - паметници на културата, и Министерството на културата, очаква се центърът във Велико Търново да бъде отворен в началото на септември, отбеляза Панов.

Министерството на култура и Институтът за опазване на недвижимото културно наследство ще имат методически функции към центровете, за да бъде спазен принципът на децентрализацията, каза Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за. Според него в съвместната работа между Министерството на културата и Министерството на туризма важна роля ще имат българските културни институти зад граница, които ще бъдат база за популяризирането на българското културно-историческо наследство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини