Почина една от най-богатите и противоречиви личности на 80-те

  • 07 юни 2017 15:35

  • 9728
  • 2
Почина една от най-богатите и противоречиви личности на 80-те
© gettyimages (архив)

На 82-годишна възраст почина саудитският търговец на оръжие Аднан Хашоги, съобщава BBC. Един от най-богатите хора в света през 70-те и 80-те години на миналия век страдаше от Паркинсон. 

Богатството на Хашоги се дължи на масивни международни оръжейни сделки. Милиардерът бе познат с разточителния си начин на живот. За неговите партита, често продължаващи с дни, се носят легенди. Освен блясъка обаче, около бизнеса му с оръжие имаше сериозна противоречивост.

В изявление на неговото семейство се посочва, че той е изживял последните си дни, заобиколен от семейството си, деца и внуци.

„АК (Adnan Khashoggi) беше пионер, който постигна международно признание в една златна ера чрез необикновени бизнес постижения и популярна щедрост. Нашият баща разбираше изкуството на това да събира хората повече от всеки друг”, пише в изявлението.

„Той комбинираше търговска проницателност с ненадмината лоялност към своята страна - кралство Саудитска Арабия. Той работеше винаги воден от интересите на своята страна”, пише семейството му.

Най-популярните му дейности са през 60-те и 70-те на миналия век, когато ръководи оръжейни сделки между американски компании и Саудитска Арабия. Тогава той работи с Lockheed Corporation, сега известна като Lockheed Martin.

По-късно Хашоги представлява Франция в нейното състезание с Великобритания за сделката al-Yamamah със Саудитска Арабия на стойност 20 млрд. долара по линията оръжия срещу петрол, която е активна и до днес.

Естеството на неговия бизнес винаги е било съпровождано от противоречия, като през 1987 г. той се поява на корицата на списание Time под заглавие: „Тези сенчести оръжейни търговци: Елитният живот на Аднан Хашоги и неговите бляскави сделки”.

Хашоги е бил в швейцарски затвор през 80-те години. Докато е бил в затвора, има данни, че е хапвал гурме, доставяно му от хотела Schweizerhof, съпротивлявайки се на опитите да бъде екстрадиран в САЩ, където да бъде съден по обвинения, че е помагал за прикриването на авоари на бившия филипински президент Фердинанд Маркос и неговата жена Имелда.

По-късно обвиненията биват свалени и той, както и Маркос, са напълно оправдани.

Още по темата прочети тук.

Последвайте канала на

Novini.bg
9728 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.06.09 | 16:59

2
Голям праз.Умрял някакъв си плазмодий,дето смятал, че ще надживее всички останали хора.
Bravo

2017.06.08 | 13:06

1
Bravo... za tozi ne moga da kaja leka mu prast. Neka otide v ada, doprinesal e za smartta na mnogo hora

Добави коментар

Водещи новини