Белгия предприема мерки срещу разпространението на вируси в нета

  • 07 юни 2017 12:18

  • 1365
  • 0
Белгия предприема мерки срещу разпространението на вируси в нета
© gettyimages (архив)

Федералното правителство в Белгия начело с Шарл Мишел съобщи, че предприема действия срещу т. нар. фишинг в интернет – начин, чрез който се разпространяват електронни вируси.

Властите ще пуснат сайт, на който гражданите да им изпращат съмнителни данни. Целта е по този начин да бъде направен списък с адреси в интернет, които след проучване да бъдат забранени за достъп. Списъкът ще бъде изпратен на обществените служби, банките, застрахователите, телекомуникационните дружества, университетите.

Правителството е избрало специализирана фирма, която ще проверява получените съмнителни адреси. Когато опасността на даден адрес бъде потвърдена, достъпът ще бъде прекъсван за най-разпространените браузъри - Safari, Internet explorer, Edge, Chrome и Firefox. Досега правителствените служби са съставили списък с около 52 хиляди опасни адреса.

При т. нар. фишинг на имейл се получава съобщение с линк към даден адрес. В случай, че потребителят отвори линка, компютърът му автоматично бива заразен със зловреден код. След заразяването на машината става възможно извличането на лични данни и използването им за изнудване или кражба на средства от банкови сметки. Годишно загубите в Белгия от подобна дейност се изчисляват на десетки милиони евро.

Последвайте канала на

БТА
1365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини