МЗХГ подготвя онлайн платформа за обмен на мнения в областта на земеделския сектор

  • 06 юни 2017 14:32

  • 2147
  • 0
МЗХГ подготвя онлайн платформа за обмен на мнения в областта на земеделския сектор
© Булфото

Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/ подготвя медийна онлайн платформа за обмен на мнения и информация в областта на земеделския сектор, която да се реализира до края на годината. Това обяви министър Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в на форум за това дали и как ще могат да се ускорят иновациите в земеделието.

По темата днес в столичен хотел дискутират пpедставители на браншови организации в агросектора, на институти, университети, търговци, агробизнесмени и др. Те ще търсят пресечна точка в политиките, които биха насърчили новите технологии в агросектора и въвеждането на световните иновации в отрасъла, какви са начините и схемите за тяхното финансиране.

Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в каза, че в тази онлайн платформа ще присъства целият сектор плюс гражданите. "Ще обменяме мисли, ще направим така, че да се усеща пулсът на сектора, на потребители и производители", коментира земеделският министър. Това е платформа, която по 24 часа в денонощието ще бъде отворена за потребителите на земеделски продукти. Така процесите ще станат много по-прозрачни, а обществото ще участва пряко в тях, смята още той.

Иновативните елементи са във всяка сфера на земеделието и хранителната индустрия. Макроикономическата рамка, създавайки възможност за данъчни и други облекчения, би могла да подпомогне процеса, каза още Порожанов. Друга възможност е европейският ресурс и инвестициите, както и по-сериозната комуникация между науката и бизнеса. Като пример министърът даде Селскостопанска академия, която, според него, все още няма необходимото приложение на продуктите, които създава- нови сортове и други.

"Новите технологии в селското стопанство на терен отдавна са световна практика, не са новост и у нас. И у нас на полетата летят дронове, които изпълняват комплексни задачи", коментира още Порожанов. Той цитира мярка 16.1 - "Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ /Европейско партньорство за иновации/ за селскостопанска производителност и устойчивост, по която започва прием от ноември т. г. По нея могат да участват научни институти, висши училища, акредитирани по Закона за висшето образование; неправителствени организации с предмет на дейност в областта на селското; горското стопанство или областта на водите, земеделски стопани; МСП в областта на преработката на храни; консултантска организация с предмет на консултантската дейност в областта на селското стопанство или храните. Важно условие е задължителното участие на земеделски стопани в оперативната група. Бюджет по мярката е 20 млн. евро за този програмен период. Максималният размер за допустимите разходи за създаване на една оперативна група за един проект е до 1 млн. евро, информира министър Порожанов, цитиран от БТА.

По инвестиционните мерки 4.1 и 4.2 приоритет и повече точки получават проекти, при които иновациите са съществена част, каза още той. В 4.1 определението за иновации беше доста рестриктивно, заради което предстоят промени в наредбата, съобщи министърът.

"Време е напред да излязат хората, които хранят България, а не администрацията. Колкото по-пряк е пътят между тях и гражданите, толкова по-добре, коментира още Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2147 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини