Есенните култури в Ямболска област се развиват много добре

  • 06 юни 2017 14:03

  • 1131
  • 0
Есенните култури в Ямболска област се развиват много добре
©

Есенните култури в Ямболска област се развиват много добре, за което способстват подходящите климатични условия през тази пролет.

Очаква се в средата на месеца на отделни места да започне жътвата на ечемика, съобщи директорът на областната структура "Земеделие" Стоян Куневм цитиран от БТА.

Състоянието на близо половината от посевите с пшеница се оценява като "много добро", една трета - като "добро", а на останалите площи - "средно". Една трета от посевите с ечемик са в "много добро" състояние, 43 на сто - в "добро", 24 на сто - в "средно" и по-малко от един процент - в "незадоволително". През зимата замръзнаха около 20 000 декара с маслодайна рапица, но своевременно са презасети със слънчоглед, поясни Кунев.

Обилните дъждове през последните седмици се отразяват много добре върху развитието на пролетниците. Най-големи площи в областта са засети с маслодаен слънчоглед - близо 370 000 декара. Делът на останалите пролетни култури през последните няколко години намалява - тази година царевицата за зърно е 7500 декара, силажната царевица - 5500 декара, овесът - 1600 декара, а пролетният ечемик - 1300 декара.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1131 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини