Полиция и жандармерия охраняват черешите в Кюстендилско

  • 06 юни 2017 11:28

  • 4817
  • 1
Полиция и жандармерия охраняват черешите в Кюстендилско
© Булфото (архив)

От началото на следващата седмица ще започне специализирана полицейска операция по опазването на реколтата, съобщиха от ОД на  МВ - Кюстендил.

Операцията е традиционна и ще продължи до есента, като освен черешовите масиви, обект на охранителната операция ще бъде цялата селскостопанска продукция в региона.

На местата, където вече се извършва бране на ранни череши, има засилено полицейско присъствие, като това се отнася основно до общините Кюстендил и Невестино. Все още не работят всичките заявени пунктове за изкупуване на плодовете, уточниха от полицията.

Полицейските служители имат определени маршрути, които ще обхождат по време на същинската кампания, предвижда се и традиционното създаване на контролно-пропускателни пунктове. Проверки ще се правят и в по-малките населени места.

В разгара на кампанията и през тази година в охранителната дейност ще се включат сили от жандармерията, уточниха още от полицията.

Традиционно ще се следи и извозването на работниците до и от масивите. Община Кюстендил определи местата за разполагане на пунктове за изкупуване на череши в общината за предстоящата кампания. Девет пункта ще има в града, а 83 в селата от общината. Работното им време е регламентирано със заповед на кмета на общината Петър Паунов и ще бъде между 9.00 до 22.00 часа. Разрешително за разкриване на пункт за изкупуване на череши се издава след подаване на молба, към която се прилага и удостоверение за актуално състояние на фирмата. Таксата за разкриване на пункт е в размер на 15.20 лв./кв.м. на месец.

Кампанията в Кюстендил започна при 60 стотинки изкупна цена за килограм. Цените са за ранните сортове. Засега пунктове за изкупуване има само в по-големите населени места, като очакванията на производителите са цените да се увеличат.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4817 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.06.09 | 10:35

1
Нали бяха измръзнали всички череши - какво ще охраняват? Или пак се говорят едни глупости предварително за да може да се надуе цената?

Добави коментар

Водещи новини