Турски вестник за кризата с Катар: Реджеп Ердоган е на ход

  • 06 юни 2017 10:05

  • 3537
  • 2
Турски вестник за кризата с Катар: Реджеп Ердоган е на ход
© gettyimages (архив)

"Блокада на Катар", пише в заглавие днес турският в. "Хюриет" по повод на разразилата се вчера криза между Катар и група арабски държави, които прекъснаха отношенията си с Доха.

Вестникът отбелязва, че "регионът се е разтресъл" след новината, че Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн, Йемен, Либия и Малдивите са обвинили Катар в подкрепа на тероризма и на Иран и са прекъснали всички отношения с тази страна. "Анкара търси решение, телефонен трафик от Реджеп Ердоган", посочва още в подзаглавие вестникът. Изданието отбелязва, че Анкара следи отблизо кризата с Катар и в опит за преодоляване на напрежението турският президент е провел серия телефонни разговори, на първо място с руския си колега Владимир Путин.

"Сабах" посочва, че скъсването на отношенията с Катар идва след посещението в Саудитска Арабия на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. "Поводът: подкрепа за тероризма и сътрудничеството с шиитски Иран", уточнява изданието и добавя: "Турция, която има добри отношения с Катар, се зае да посредничи".

Изданието посочва още, че Катар, една от най-богатите на природен газ страни в света, и Иран имат добри отношения помежду си от 2013 г. Това, според вестника, дразни Америка и Саудитска Арабия, тъй като това сътрудничество може да промени балансите в региона. "Сабах" напомня за посещението на 20 май на Тръмп в Саудитска Арабия и подписаната оръжейна сделка за 110 милиарда долара. Там отиде и президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси, който се срещна с Тръмп и саудитския крал Салман и така "копчето за изолиране на Катар бе натиснато", пише още вестникът. "Катар обаче е съюзник на Турция и от 2015 г. двете страни имат важни икономически връзки. Турция щеше да строи и първата си военна база в чужбина в Катар", напомня още турският вестник.

"Криза в Персийския залив. Ердоган се впуска в действие", гласи заглавието на в. "Хабертюрк" по темата. Вестникът цитира мненията на специалисти, които обясняват породилата се криза с три основни причини: първо, засилващата се тежест на Катар и нарастващото съперничество между Доха и Рияд, второ, отношенията на Катар с Мюсюлмански братя и Хамас и трето, отношенията на Катар с Иран и втвърдяващата се политика на САЩ към персийската страна. С цел разрешаване на кризата Ердоган е провел серия дипломатически контакти, като е разговарял с руския президент Владимир Путин, а след това и с лидери на западни държави, пише изданието.

"Стар" цитира мненията на турски експерти във връзка със създалата се криза. Доц. Мурат Йешилташ е на мнение, че за Турция е много трудно да вземе страна, а според проф. Бирол Акгюн с балансираната си политика спрямо арабско-персийското поляризиране Турция може да излезе от този процес като страна, осигуряваща стабилност.

"Карар" окачествява събитията като "земетресение в Залива", а "Йени бирлик" пише в заглавие за "Пожар в Персийския залив".

Друга водеща тема на турските вестници е посещението на германския външен министър Зигмар Габриел в Анкара вчера. "Турция показа вратата на Габриел", посочва в. "Акшам". Според изданието първият дипломат на Германия, който пристигна в турската столица с намерение да осигури достъп на германски депутати до базата Инджирлик, където са дислоцирани германски военни, се е сблъскал с "горчивата истина".

В крайна сметка Габриел обяви, че Берлин ще премести войниците си в база в друга страна, и както отбелязва "Йени шафак" германският министър "си тръгна с празни ръце". "Анкара показа пътя на Габриел", пише в заглавие днес и в. "Стар". "Без достъп до Инджирлик", гласи заглавието на "Миллиет", "Германците си тръгват", пише "Поста".

Последвайте канала на

БТА
3537 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Berlin ist frei

2017.06.22 | 08:52

2
A sega e vreme i Germania da pokaze vratata na vsicki turci ot anadola i da vidime kakvo shte paravki sultanat ot Bosfora!! Krajno vreme e da doide i v Germania edin Trump, ta da sprat tia psichopati kato Erdogan da se ezat!!! Komm Deutschland! Stehe endlich auf und zeig den Kanaken den Heimweg nach Anatolien! Genug ist genug!!

2017.06.20 | 14:48

1
A ti kakvo pravish v Germania,mnogo barzo si se prodal...Erdogan e macho i darji za rodinata si, a ti si predatel...

Добави коментар

Водещи новини