Докато бюджетът на НЗОК е такъв, няма откъде допълнително да финансираме, заяви д-р Димитър Петров

  • 06 юни 2017 08:58

  • 5384
  • 0
Докато бюджетът на НЗОК е такъв, няма откъде допълнително да финансираме, заяви д-р Димитър Петров
©

Няма да останат болници без пари. Категоричен беше Димитър Петров, подуправител на НЗОК, в ефира на БТВ.

Касата е разпределила това, което е договорено в бюджета и Националния рамков договор, който е подписан с Лекарския съюз, изтъкна още подуправителят на НЗОК.

В тези 133 милиона има т. нар. дейности, които не са в никакви лимити, плащаме ги толкова, колкото са извършват – там са химиотерапията, лъчелечението, ражданията, дейностите по новородените, хемодиализата, интензивните грижи. Тези дейности нарастват главно по отношение на химиотерапията и лъчелечението – от 30 са станали 35 милиона, поради което другата компонента от 107 милиона е намаляла на около 101-102”, обясни д-р Петров.

Той не приема критиките, че Касата се държи неадекватно. „Докато бюджетът е същият, ние няма откъде допълнително да финансираме тази дейност. Освен това тези стойности са договорени с Лекарския съюз”, изтъкна д-р Петров.

Догорили сме 137,2 млн. лв. месечно за болниците. При разпределението обаче има заложен буфер от 3%, който е около 4 милиона и не е даден предварително в бюджетите на болниците. Те ще го усвоят, но не го виждат. Така че остават около 133 милиона”, посочи той.

Той съобщи, че около 20 юни ще има заседание на Надзорния съвет и се очаква буфер. Всички резерви, които се очертават, ще бъдат разпределени там, където е отчетена надлимитна спешност, каза Петров. Той прогнозира, че за второто тримесечие ситуацията ще се стабилизира.
 


 


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини