Австралийската полиция разглежда нападението в Мелбърн като тероризъм

  • 06 юни 2017 07:09

  • 11887
  • 1
Австралийската полиция разглежда нападението в Мелбърн като тероризъм
© Gettyimages

Австралийската полиция разглежда вчерашното нападение в предградие на Мелбърн като терористичен акт, предаде Франс прес, като се позова на нейна говорителка.

По-рано терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. Свързаната с нея информационна агенция Амак обяви, че "Ислямска държава" е извършила нападението, защото Австралия е част от оглавяваната от Съединените щати коалиция срещу групировката.

Извършителят на атаката уби мъж и взе жена за заложник преди да бъде застрелян от полицията, припомня БТА. Трима полицаи получиха леки наранявания, а жената е невредима. Нападателят бе идентифициран като 29-годишния бежанец от Сомалия Якуб Хайре. Хайре е един от двамата мъже, оправдани от съдебно жури през 2010 г. по обвинения в планиране на самоубийствен атентат в Сидни. Той е излежавал присъди за палеж и съпътствани от насилие престъпления, но е бил освободен предсрочно от затвора през ноември.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че ще говори с щатските ръководители в петък за внасяне на промени в законодателството, за да не бъдат освобождавани предсрочно опасни престъпници като Хайре. "Има прекалено много случаи на предсрочно освободени условно хора, извършили съпътствани от насилие престъпления от този род", се аргументира Търнбул.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11887 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Румен

2017.06.07 | 20:19

1
Освободили са го предсрочно защото се е "поправил".Като нашите "нагли".Явно сме станали пример за подражание.

Добави коментар

Водещи новини