Конфликтът, който промени завинаги Близкия Изток

  • 05 юни 2017 15:05

  • 3285
  • 0
Конфликтът, който промени завинаги Близкия Изток
© gettyimages (архив)

Малко са кратките конфликти, които са имали толкова големи и трайни последици. Точно преди половин век, между 5 и 10 юни 1967 г., Израел се изправя на три фронта срещу армиите на Египет, Сирия и Йордания, като им нанася смразяващо поражение.

Конфликтът, известен оттогава като Шестдневната война, промени геополитическата шахматна дъска в региона и много от последиците от него все още се усещат.

„Това не беше маловажно събитие. Тази война промени Близкия изток, защото имаше значителни последици за политиката в арабския свят, в Израел, за намесата на САЩ в този регион от света“, казва пред ВВС Кенет Стейн, преподавател по история на Близкия изток и политология в университета Емори в щата Джорджия.

„Последиците от конфликта могат да се усетят и половин век по-късно, когато все още не са известни напълно окончателните резултати от него“, допълва експертът.

Първата последица от войната става ясна на терена. Израел разширява територията под свой контрол, като отнема от Египет Синайския полуостров и Ивицата Газа, Голанските възвишения от Сирия и Източен Йерусалим и Западния бряг от Йордания.

Според Стейн през юни 1967 г. настъпва най-драматичната промяна на картата на Близкия изток след споразумението Сайкс-Пико от 1916 г., чрез което Франция и Великобритания си поделят зоните на влияние в териториите на Османската империя още преди очакваното й поражение в Първата световна война.

Бързата победа изненадва и самите израелци, които преминават от страх към еуфория.

„Израел нямаше планове да влиза във война и да завладява арабски територии. Целта беше да нанесе удар на египетската армия по начин, който представлява заплаха. Ако прочетете декларациите по минути от заседанията на израелското правителство по време на войната и в последвалите я седмици, ще забележите несигурност какво да се прави с тези територии“, отбелязва Стейн.

Още по темата прочети тук.

Последвайте канала на

Novini.bg
3285 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини