Изложба представя будистко изкуство от Хималаите

  • 05 юни 2017 12:40

  • 1759
  • 2
Изложба представя будистко изкуство от Хималаите
© Gettyimages

Изложба представя будистко изкуство от Хималаите с творби от Националната галерия, Историческия музей в Димитровград и от колекциите на Николай Генов и д-р Людмил Веселинов. Експозицията ще бъде открита от 18.00 ч. на 8 юни в "Квадрат 500", съобщиха от галерията.

Будисткото изкуство на Хималаите се характеризира с изключително религиозни теми. То съчетава художествено влияние от съседните региони със специфични композиции, символи и мотиви, уникални за хималайския регион.

Това сакрално изкуство носи белезите на будистките направления махаяна ("Голямата колесница") и ваджраяна ("Диамантената колесница") и пресъздава характерните за тях сюжети и художествен стил. Творбите в настоящата изложба от Националната галерия включват пластика от региона на Индия, Тибет и Монголия.

Историческият музей в Димитровград представя част от колекцията си от тибетско изкуство, дарено през 2011 г. Произведенията от колекциите на Николай Генов и д-р Людмил Веселинов включват будистки икони, ритуални предмети и илюстрирани ръкописи от района на Тибет и Монголия. В експозицията са използвани фотографии на Теодор Малчиев, заснети в Индия, Тибет, Бутан и Непал.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1759 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Естето

2017.06.06 | 11:13

2
Не, благодаря!Достатъчно с тази източна псевдо-духовност!
Истината

2017.06.06 | 11:13

1
Това е истинска религия и филосовия. Само тя ти показва истината, че ти си Бог! Всичко останало са секти!

Добави коментар

Водещи новини