Проливен дъжд откъсна от света три смолянски села, порой наводни Баня

  • 03 юни 2017 17:58

  • 66298
  • 1
Проливен дъжд откъсна от света три смолянски села, порой наводни Баня
© Булфото (архив)

Проливните и продължителни дъждове прекъснаха пътя за три смолянски села. Това са: Градът, Ряка и Катраница, съобщи заместник-кметът на Община Смолян инж. Мариана Цекова, цитиран от пресцентъра на Общината.

Обходният път до трите села е през село Тикале и връзката му с черен път през Градът, оттам за Ряка и Катраница.

Пороен дъжд наводни десетки къщи и дворове в град Баня, Община Карлово, нанесени са поражения и върху пътната настилка. Това съобщи Стамен Гешев, кмет на населеното място, цитиран от "Фокус". По думите му щетите са значителни и тепърва ще се установява точният им размер. Наводнените дворове и къщи са много, включително и моята. Получаваме сигнали и от фирми в Баня. Екипи на пожарната все още няма, тъй като преди минути всичко беше под вода. Жителите на Баня се справят с подръчни средства – отводняват домовете си с помпи и кофи. Много от тях не са поискали помощ от екипи на пожарната, каза Стамен Гешев.

Той посочи, че вече е започнал оглед на щетите, нанесени от поройния дъжд. Намирам паднали клони, изкъртени пътни настилки, улиците са под вода. Токът и телефоните не функционираха, но преди минути връзките бяха възстановени. Надявам се да не вали и ситуацията в град Баня да се стабилизира бързо, коментира Гешев.

Отменено е бедственото положение в община Сливо поле, Русенска област, но районът продължава да търпи поражения от силните дъждове и градушки. Реките в целия Дунавски басейн се очаква да повишат нивата си заради валежите. За това предупредиха от Басейновата дирекция в Плевен. До края на днешния ден и през нощта ще има повишение във водосбора на реките Янтра, Росица, Искър, Огоста, Вит, Осъм и Русенски Лом.

Само за три часа в Шумен падна 60 литра на квадратен метър дъжд при норма за целия юни 75 литра. Проверени са сигнали за наводнени къщи от селата Новосел, Средня и Черенча, но не са установени поражения, съобщава БНР.

Вече е възстановено движението по пътя Варна - София между Шумен и Търговище. Пътният участък край язовир "Фисека" е обезопасен и почистен от калните наноси.

Вилната зона Касева чешма в близост до Русе е засегната от силния дъжд, който падна рано тази сутрин. Наводнени са дворни места и вили, унищожена е селскостопанска продукция.

Хората се надяват от общинската администрация да изпратят екипи, които да помогнат за отводняването на района.

Проливен дъжд затрудни движението по пътя София - Варна около Търговище. Вода и кал се оттичаха по пътя край язовир "Фисека" и автомобилите бяха пренасочвани към главния път Шумен - Русе.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
66298 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2017.06.05 | 04:43

1
Не прочетох никъде държавник за помощ от държавата . Мълчание от Бойко ,Корнелия и всички политици . Щом не е в София .......

Добави коментар

Водещи новини