Гръцката икономика бележи растеж

  • 02 юни 2017 15:44

  • 1392
  • 1
Гръцката икономика бележи растеж
© Getty Images/Guliver (aрхив)

През първото тримесечие на настоящата година икономиката на Гърция отбеляза изненадващ растеж благодарение на по-силно потребление и на солиден ръст на общата капиталова формация, показват възходящо ревизирани данни на гръцката статистика Elstat, предаде БНР.

Брутният вътрешен продукт на Гърция се разшири през периода януари - март с 0,4% спрямо четвъртото тримесечие на 2016-а година, когато беше отчетен спад с 1,1 на сто. Това представлява солидна възходяща ревизия на предварителните данни на Elstat, показващи свиване на гръцката икономика с 0,1 на сто.

Основни двигатели за икономическия растеж през първото тримесечие са по-силното потребление и общата капиталова формация. Потреблението се повиши с 0,4% на тримесечна база, докато общата капиталова формация нарасна с цели 48,3% спрямо последните три месеца на миналата година. Тези позитивни данни ограничават негативния принос към икономическия растеж на нетния експорт. Вносът в Гърция се повиши през първото тримесечие с 4,5%, като по същото време износът се понижение с 2,3 на сто.

На годишна сезонно-коригирана база гръцката икономика нарасна през първото тримесечие с 0,4% след понижение на БВП с 1,0% в края на 2016-а година, докато експресната оценка на Elstat, направена през май, отчете намаляване на БВП с 0,5 на сто през периода януари - март.

Въз основна на добрата възходяща ревизия, правителственият основен сценарий за растеж на гръцката икономика с 1,8% през цялата 2017-а година изглежда доста постижим, отбеляза икономистът Никос Магинас от Националната банка на Гърция. Изненадващо в днешните данни е, че потреблението в страната се оказа доста по-устойчиво от очакваното, при това във време, когато съществуваше голяма несигурност относно преговорите с външните кредитори по прегледа на изпълнение на настоящата спасителна програма, допълни той. Според него, ако имаше позитивен принос към растеж от страна на нетния експорт, БВП на Гърция можеше да се повиши през първото тримесечие дори с над едно на сто.

Трябва да се има предвид, че при представяне на своята "пролетна прогноза", Европейската комисия обяви, че очаква отскок на гръцката икономика през 2017-а година, но в същото време допълни, че "икономическият растеж ще остане сдържан поради забавения във времето преглед по изпълнение на настоящата спасителна програма на международните кредитори на страната".

ЕК очаква БВП на Гърция да нарасне през настоящата година с 2,1%, като това представлява низходяща ревизия спрямо предходната т.нар. "зимна прогноза" на комисията за по-солиден растеж с 2,7 на сто. Европейската комисия ревизира надолу и прогнозата си за гръцкия икономически растеж през 2018-а година от 3,1% до 2,5 на сто.

Властите в Атина също обявиха низходяща ревизия на прогнозите за икономическия растеж през 2017-а година до 1,8% от 2,7% при представяне на новата средносрочна фискална стратегия през изминалия уикенд. Гръцкото правителство обаче очаква ускоряване на растежа на БВП през следващата година до 2,4 на сто.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1392 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пян_Гъ

2017.06.03 | 19:25

1
Аре нека и ние да навъртим 500 млрд евро дългове, пък да видим как така става този растеж. Що говорите глупости, на които и вие не вярвате, бе? Жалко за Гърция иначе, но се обезлюдява и е страшно като перспективи за "развитие". Несериозни сте, иначе и аз обичах да ходя там.

Добави коментар

Водещи новини