Започнал е процесът на шестото масово измиране на видовете на Земята

  • 02 юни 2017 15:36

  • 17624
  • 1
Започнал е процесът на шестото масово измиране на видовете на Земята
© Gettyimages

Скоростта, с която измират птиците, бозайниците и земноводните, кара учените да заключат, че шестото масово измиране в историята на Земята е започнало. Това смятат авторите на водещото научно списание Nature.

Предишните пет измирания са били предизвикани от природни катаклизми: удари на метеорити, дейност на вулкани и други катастрофи.

Значителното увеличаване на хора на Земята и увеличаващата се необходимост от ресурси засилват негативното влияние на човечеството върху природата. Към момента 25% от всичките бозайници и 13% от птиците са под заплаха от изчезване заради прекомерния улов, бракониерство, замърсяване, загуби на хабитати, появата на инвазивни видове и други проблеми, предизвикани от хората. Това масово измиране на видовете ще засегне пряко и самото човечество. Загубата на биоразнообразието ще пречи на хората да получават обичайните си ползи от живата природа.

Авторите на друга научна статия отбелязват, че измирането е започнало, когато човечеството се е разселило по Земята. През последните 3000 години планетата е изгубила половината от едрите си бозайници и 15% от птиците. Изследователите отбелязват, че все още имат шанс да спрат измирането, но за това се налага хората рязко да променят начина си на живот.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
17624 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Shans Niama

2017.06.19 | 14:20

1
Няма шанс това прогнило , деградирало и извратено 'човечество' да се спаси , то е очевидно за всеки... превърнали сме се в бездушни консуматори, шанс няма, има още 20-30 години агония ...максимум

Добави коментар

Водещи новини