Боил Банов: Театрите ще бъдат поощрявани да търсят по-висока естетика

  • 02 юни 2017 09:51

  • 2405
  • 1
Боил Банов: Театрите ще бъдат поощрявани да търсят по-висока естетика
© Булфото

Театрите ще бъдат поощрявани да търсят качество и по-висока естетика, каза във Варна министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за, който бе гост на откриването снощи на 25-то издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято".

Той посочи, че тенденцията да се поставят по-комерсиални пиеси е характерна за цяла Европа, а не само за България. По думите му в момента екипът на министерството търси вариант как да бъдат подкрепяни тези културни институти, които търсят по-високо качество на продукцията си, а не се съобразяват само с масовия вкус. Банов каза още, че има идея чрез фонд "Култура" да се стартира програма "Мобилност" за чуждестранни артисти, които да идват и да представят своето изкуство пред българската публика.

Министърът допълни, че предстои музеите също да минат на делегирани бюджети. Той уточни, че за тях формулата за определяне на средствата ще бъде различна и при изчисленията основна роля няма да играят броят на посетителите и продадените билети, а по-скоро квадратурата на помещенията и експозиционната площ.

Министърът допълни, че през тази година са осигурени 1 милион лева повече за археологически разкопки, реставрация и консервация на находките и паметниците. Според него тенденцията за увеличаване на средствата трябва да бъде запазена, защото това е шанс за развитие на културния туризъм у нас. Банов посочи още, че от тази година библиотеките трябва да започнат да работят по нови стандарти, на чиято база ще става и попълването на фондовете им. По думите му стандартите вече са готови, проблемът е по-скоро в осигуряването на парите за изпълнението им.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2405 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.06.02 | 09:56

1
Театрите след седесарския преврат са еротични барове, изкуството остана в соца, дойде седесарска чалга и еротика.

Добави коментар

Водещи новини