Правителството се готви да облекчи режима за наемене на чужди работници

  • 01 юни 2017 16:46

  • 1251
  • 9
Правителството се готви да облекчи режима за наемене на чужди работници
© Министерски съвет

С приемане Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, държавата ще облекчи режима за наемене на чужди работници, съобщава Министерството на икономиката. Очаква се правилникът да бъде приет от Министерски съвет другата седмица, съобщава министерството.

Министърът на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в е имал днес среща с представители на бизнеса и работодателските организации, на която са били обсъдени мерки за облекчаване на административната тежест, недостига на човешки ресурси и насърчаване на икономическия растеж.

Участие в срещата са взели Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, както и заместник-министрите на икономиката Александър Манолев и Лъчезар Борисов.

Ще се ускори издаването на визи на чужди работници до седем дена от подаването на искане от работодателя. Ще отпадне изискването за представяне на документи за правоспособност, квалификация и превод на диплома, ще се изискват само паспорт и договор с работодател, също така работодателят ще декларира, че ще осигури жилище на работника, но няма да има пряк ангажимент към това, пише в съобщението.

Ще отпадне и изискването работодателят да представя копие на обяви за търсене на персонал в националните и местни медии, а документи за работа ще могат да се подават не само в София, но и във Варна и Бургас. Обсъжда се също така и удължаване на срока за работната виза до 5 месеца за сезонна заетост, като са концентрирани усилия към подобряване условията на труд и привличане на сезонните работници.

На срещата са били осъждани плащанията на задълженията към общините и бюджета и е прието това да става в НАП по места през ПОС терминали.

Министър Караниколов изразил желание срещите с работодателите да се провеждат ежемесечно и заявил, че до 15 дни Министерство на икономиката ще е готово с анализ по регулаторните тежести.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1251 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2017.06.02 | 11:43

9
Още една вратичка за вкарване на негри и тарамбуки в Европа през нашата страна. Не знам кой нормален бял човек би искал да работи у нас, за наш работодател.
Дали наистина си вярват?!

2017.06.02 | 11:43

8
Сега като тръгнат към България едни мигрантски потоци-и... Даже може и кръв да се лее за честта да работят за нашите мЕриндЖеи.

2017.06.02 | 11:42

6
Ще отпадне и изискването работодателят да представя копие на обяви за търсене на персонал в националните и местни медии / та за ;наредбата ; ? за това не трябва ли и съгласието на профсъюзите ? или само желанието на мутро-бизнесмените е достатъчно ?
продължение

2017.06.02 | 11:42

7
или ще стане като със ;наглите; ? ние гласувахме закон , ама не знаехме че може да се ползва и за ;такива работи; ? ама не че са знаели и за какво е ;закона;

2017.06.02 | 11:42

4
Отново патрЕотите доказват какви патрЕоти са. Уж патрЕоти, а работят отново против народа си...Вместо да притиснат работодателите да дават нормални заплати и най-важното ДА ГИ ДАВАТ, те мислят как да вкарват евтина работна ръка напук на НАРОДА СИ. ЧЕСТИТО НА ПЕНСИИТЕ, които

2017.06.02 | 11:42

5
Такива са си... Срещу 30 сребърника, какви да са?!
Хора, бдете!

2017.06.02 | 11:41

3
Дали да не стане възможно и наемането на чужденци за министри и за депутати в Народното събрание. Та най-сетне нещата потръгнат... То с нашите вече видяхме...
оня с коня

2017.06.02 | 11:41

2
Увеличаване на тока на храните на парното на каквото се сетите, само без доходите.. Сега ще вкарват евтина работна ръка. Това са предизборните обещания на герб. Кой по дяволите гласува за тия предатели??????
Оня без коня

2017.06.01 | 23:16

1
Всеки път, когато пиша в сайта, получавам за награда "Троянец"! Нали уж имаме свобода на словото!?

Добави коментар

Водещи новини