БНР закрива голяма част от предаванията си за чужбина

  • 01 юни 2017 12:38

  • 2397
  • 1
БНР закрива голяма част от предаванията си за чужбина
©

Българското национално радио (БНР) закрива голяма част от предаванията си за чужбина (Радио "България").

Това стана ясно от интервю на генералния директор на радиото Александър Велев по програма "Хоризонт" на БНР. Според Велев от 1 юни Радио "България" ще престане да предоставя звукова информация в интернет. Журналистите обаче ще продължат да подготвят авторски текстове до фактическото закриване на радиостанцията. Порталът на БНР ще продължи да предоставя информация на английски и руски език. Същевременно ще бъдат съхранени предаванията на турски език, които са предназначени за българските граждани, за които турският е майчин език. Велев обясни решението на ръководството с ниския интерес към продукцията на Радио "България".

Даниела Константинова, председател на Редколегията на Радио "България", заяви по БНР, че така радиото се лишава от уникални възможности като институция, а ситуацията в чуждоезиковите предавания се дължи на неглижирането им от ръководството от много време. Позицията на Редколегията беше подкрепена и от Съюза на българските журналисти, който напомни специалната роля, която играят излъчванията на БНР за чужбина за международната позиция на България, и призова въпросът за съдбата на Радио "България" да бъде решен чрез широк обществен дебат.

Чуждоезиковите предавания на Националното радио започват през 1937 г. В момента Радио "България" предоставя програми на английски, немски, френски, испански, руски, турски, гръцки, сръбски и албански език, както и на български за българските общности в чужбина. В миналото броят на езиците е бил по-голям, като най-скоро, преди няколко месеца, беше закрита арабската редакция, което предизвика критики в контекста на ситуацията в арабския свят. През 2012 г. предаванията в ефир бяха прекратени, като програмите останаха в звуков и текстов вид само в интернет.

Последвайте канала на

БТА
2397 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.06.12 | 15:43

1
вече има и петиция против закриването на Радио България.

Добави коментар

Водещи новини