Димитър Главчев запази поста си с 4 гласа (видео+снимки)

  • 01 юни 2017 11:30

  • 15401
  • 24
Димитър Главчев запази поста си с 4 гласа (видео+снимки)
© Булфото (архив)

Народното събрание включи като първа точка в дневния си ред искането за оставка на председателя на НС Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в.

Предложението бе внесено от ПГ на "БСП за България. Първоначално председателят на Народното събрание Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в предложи това да бъде точка трета от дневния ред, но социалистът Филип Попов отпредложи това да бъде първа точка. Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в му отговори, че това малко се разминава с мотивите на предложението, тъй като трябва парламентът да работи. „За“ предложението на Филип Попов гласуваха 217 народни представители, „против“ бяха двама и „въздържал се“ отново 2. Така предложението бе прието и дебатите започнаха.

Първа думата взе лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя изложи мотивите за искането на оставката. Тя посочи, че Главчев системно не изпълнява задълженията си и превишава правата си. Вместо да осигурява равенството на всички народни представители, Главчев е наложил двойни стандарти. От БСП се мотивираха, че не е допустимо Народното събрание да се превръща в поле на налагане на груба цензура, а председателят да позволява конструктивният дебат и ефективната работа да бъдат заменяни с непрекъснати и безсмислени скандали. Друг мотив е, че Главчев разрешава непрекъсната употреба на езика на омразата. Нинова обяви още, че парламентът работи по 20 минути и не приема никакви закони. Тя разкри, че от БСП са подготвили писма до всички лидери на ЕНП, като в тях ще питат дали европейската партия толерира фашистките поздрави и крайния език на омраза. Такова писмо ще бъде изпратено и на Ангела Меркел, разкри соцлидерът.

Депутатите не чакаха много и започнаха с нападките. В остри спорове влязоха Славчо Велков от БСП, а от другата страна бяха Антон Тодоров и Спас Гърневски. От парламентарната трибуна се чуха редица обиди от рода на: Този човек е готвач и рано или късно ще ви сготви, сменяте партиите като носни кърпички. Велков дори прочете и стих: Седнете в парламентарния салон и на "Шайка" напишете втори том, а към Гърневски се обърна със: Спасе, оля се. Тодоров и Гърневски не му останаха длъжни и отново обявиха, че БСП се опитват да саботират работата на парламента, че са безродници, че са наследници на комунистите и че Велков е специалист водопроводчик.

Веднага след това Веселин Марешкия взе думата и обяви, че групата на "Воля" напуска пленарна зала. Говорим празни приказки. Явно можем да се съберем в пълен състав тук, само когато ще си правим пиар. Напускаме този цирк, аргументира се той.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов призова дебатите да бъдат прекратени и да се гласува директно оставката на Главчев. Днес е 1 юни и в кулоарите има толкова прекрасни деца, а ние се излагаме пред тях, каза той. От своя страна ДПС обявиха, че ще подкрепят искането за оставка, а Обединените патриоти заявиха, че опозицията отправя безсмислени обвинения и празни фрази.

Уважавам всички български избиратели и никога не съм ги делил на наши или ваши. Няма да коментирам мотивите, защото те не отговарят на истината и си противоречат, каза Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в. Съжалявам, че трябва да занимаваме цялата публика и медиите с правилника на НС, но явно се налага. БСП трябва да отговарят дали са искренни със своите избиратели. Усещам, че има неудобство у някои депутати от БСП, които са подписали искането за оставката ми. Четете под какво се подписвате, призова той. Иначе, всички трябва да работим за българското председателство. Това е рядък шанс българският парламент да диктува европейската политика. Театърът и политиката си приличат. Важно е какъв ще останеш като човек и какъв ще те запомнят, завърши Главчев.

След неговото изказване депутатите преминаха към гласуване на оставката. Това направиха 232 народни представители, като 114 бяха "за", а 118 "против". От БСП поискаха веднага процедура на прегласуване, като резултатите бяха същите и предложението не беше прието.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
15401 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар

2017.06.02 | 12:03

24
СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ БЕДНИТЕ ПАТРИОТИ ЩЕ ГЛАСУВАТ ПРОТИВ ГЛАВЧО.. НЕ ГИ ЕВЕ ЗА КУР.ВИ ...
bivsh atakist

2017.06.02 | 12:03

23
Само ГЕРБ !
Румен

2017.06.02 | 12:03

22
ГЕРБ в гроб!

2017.06.02 | 12:03

21
Простащината от Банкя допълни тази от Драгалевци.

2017.06.02 | 12:02

20
Синият гъз на Главчев веднага лъсна.

2017.06.01 | 21:26

19
Цирк "Банкя". Полуграмотни, агресивни говеда, призвани да представляват българския народ.

2017.06.01 | 21:26

18
Седесарски кретенизъм. Нищо съществено не са в състояние да кажат, къде ли пък да направят.

2017.06.01 | 21:26

17
Ето защо сме в калта, 27 г. СДС.

2017.06.01 | 21:26

16
Седесарски маймунарник, а не Парламент.

2017.06.01 | 21:26

15
Свинефермата в Банкя се пренесе в НС.

2017.06.01 | 21:26

14
Как да ги уважаваш тия седерастки добичета.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини